FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tisak kritično o Chiracovim godinama u politici

LONDON, 12. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Kritičkim, štoviše vrlo oštrim riječima osude Chiracova "oportunizma" i "prevrtljivosti", europski je tisak u ponedjeljak opisao 12-godišnju eru francuskog predsjednika koji je dan ranio objavio da se neće natjecati za treći mandat.
LONDON, 12. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Kritičkim, štoviše vrlo oštrim riječima osude Chiracova "oportunizma" i "prevrtljivosti", europski je tisak u ponedjeljak opisao 12-godišnju eru francuskog predsjednika koji je dan ranio objavio da se neće natjecati za treći mandat.

Samo se ruski tisak nizom pohvala oprostio od Jacquesa Chiraca nazivajući ga jednim od posljednjeg "eurosaurusa" (dnevni list Kommersant) te ocjenjujući (javni kanal Rusija) da sa Chiracom "odlazi čitava jedna epoha".

Dnevnik Gazeta hvali "briljantnu karijeru" Jacquesa Chiraca koji je znao obavljati svoju glavnu zadaću: očuvati politički utjecaj Francuske u svijetu.

Britanski je tisak najoštriji pa tako Daily Telegraph (desni centar) piše: "Iako konvencije nalažu da se kaže nešto lijepo o ljudima koji odlaze u mirovinu, to nije nimalo lako u slučaju Jacquesa Chiraca".

List osuđuje Chiracovu "nepostojanost" i "beskrupuloznost", a Financial Times, dnevnik poslovnih krugova, ističe da je Chirac bio "vječni oportunist koji je kaput prevrtao u brojnim pitanjima".

"Vrteška", rezimira dnevnik Guardian (lijevi centar) Chiracovo razdoblje. "Politički vjetrokaz", ocjenjuje i belgijski dnevnik Le Soir.

La Libre Belgique u Chiracu ipak vidi "najvećeg političara svoje generacije" koji se uspio "40 godina održati unatoč svim rizicima", ali dodaje da je on "u 40 godina rekao sve i sam sebe porekao".

"Prevrtljivost", kao Chiracovu bitnu karakteristiku ističe i madridski El Mundo, a (konzervativni) ABC inzistira da su Chiracove "promjene mišljenja i njegovi propusti bili legendarni".

Taj je čovjek uspio iskoristiti "malo" svojih mogućnosti, piše njemački Berliner Zeitung i dodaje: "Jacques Chirac ostavlja Francusku u stanju u kojem ju je i našao 1995.!"

Neće "ostati mnogo od Chiraca", drži tjednik Der Spiegel i dodaje da je u oproštajnom govoru u nedjelju predsjednik svojem narodu dijelio savjete "koje sam većinom nije nikada slijedio".

Europski tisak slaže se da je najveći Chiracov promašaj bilo francusko "ne" na referendumu o prijelogu europskog ustava. Napose to ističu njemački listovi, a Die Welt dodaje da je Chirac sebe "diskreditirao i u inozemstvu".

Poljski tisak pak ne može zaboraviti Chiracov "gaf" prema novim članicama koje su pristupile Europskoj uniji. Kada su Poljska i nekoliko drugih postkomunističkih zemalja eksplicitno podržale američku intervenciju u Iraku, Chirac im je poručio da su "propustile dobru priliku da šute".

Gotovo cjelokupni europski tisak inzistira na bolnome svršetku Chiracova mandata jer je on postao izrazio nepopularan.

"Chiracofobija je postala nacionalni sport", piše belgijski De Standaard na flamanskom jeziku, a isto ističe i talijanska La Repubblica.

Tisak mu zamjer što nije iskoristio oproštajni govor da pruži potporu svome nasljedniku, a neki listovi imaju za to i posebna objašnjenja.

Odnos "otac-sin", kakav su gajili Chirac i današnji predsjednički kandidat njegove stranke, Nicolas Sarkozy, "pomalo je prerastao u mržnju", piše La Derniere Heure de Bruxelles. Talijanski Il Corriere della Sera cijeni da bi podrškom Chirac "paradoksalno učinio više štete nego koristi svome nasljedniku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙