FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u Urugvaju nastavio južnoameričku turneju

MONTEVIDEO/ZAGREB, 10. ožujka 2007. (Hina) - Američki predsjednik George Bush posjetom Urugvaju, gdje je razgovarao s predsjednikom Tabareom Vazquezom, nastavio je južnoameričku turneju, na kojoj ga i dalje prati sjena venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, kojeg ne želi spomenuti imenom, ali o rivalstvu s kojim ga novinari najviše pitaju, javljaju agencije.
MONTEVIDEO/ZAGREB, 10. ožujka 2007. (Hina) - Američki predsjednik George Bush posjetom Urugvaju, gdje je razgovarao s predsjednikom Tabareom Vazquezom, nastavio je južnoameričku turneju, na kojoj ga i dalje prati sjena venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, kojeg ne želi spomenuti imenom, ali o rivalstvu s kojim ga novinari najviše pitaju, javljaju agencije.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora s Vazquezom, održanog u predsjedničkoj rezidenciji u parku Anchoreni, Bush je, među ostalim rekao kako se FBI uhvatio u koštac s problemima oko protuzakonitog zadiranja u osobne informacije ljudi na tlu SAD, no i dodao kako "još preostaje mnogo posla".

Izvješće ministarstva pravosuđa pokazalo je da agenti FBI-a i odvjetnici zloupotrebljavaju administrativne subpoene, koje dopušta američki Patriotski zakon, kako bi od tvrtki zatražili osobne podatke o njihovim klijentima.

"Ti će se problemi rješavati što je brže moguće", rekao je Bush, izrazivši povjerenje u direktora FBI-a Roberta Muellera i ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa.

No konferencijom su dominirala pitanja oko Bushovog suparništva s Hugom Chavezom, koji okrivljuje američki kapitalizam za siromaštvo Južne Amerike i na svakom koraku ističe poklič "gringo, go home".

Bush je odbio odgovoriti na pitanje o tome zašto ne želi izgovoriti Chavezovo ime, ali je poslao poruku o suosjećanju SAD s tom regijom i ustvrdio kako njegova turneja, koja uz Urugvaj, obuhvaća Brazil, Kolumbiju, Gvatemalu i Meksiko, pokazuje američku želju za suradnjom.

Vazquez je rekao kako je s Bushom razgovarao o jačanju trgovinske suradnje i povećanju razina znanstvene, tehničke i kulturne razmjene. Također su razmotrili mogućnost korištenja etanola kao alternativnog goriva, a Vazquez je od Busha zatražio i liberalniju useljeničku politiku SAD.

Istodobno je Chavez, u svojoj protu-Bush turneji, posjetio nizinska područja Bolivije, ove godine teško pogođena jakim poplavama u kojima je poginulo više od 40 ljudi, na tisuće je ostalo bez krova nad glavom, a razvila se snažna epidemija deng-groznice, potvrđujući tako obećanja o višemilijunskoj humanitarnoj pomoći za te dijelove Bolivije.

Dok Bush obilazi prijateljske latinoameričke zemlje i naglašava koliko SAD pomažu regiji, Chavez to, piše AP, želi pokvariti vlastitom turnejom u kojoj u svakoj prilici ističe kako regiji mnogo više pomaže njegova Venezuela nego Amerikanci.

U petak je pred prepunim nogometnim stadionom u Argentini Chavez Busha nazvao "političkim lešom", najoštrije kritizirao američku politiku kao "imperijalističku" i pred 20 tisuća nazočnih turneju američkog predsjednika nazvao ciničnim pokušajem podjele Južne Amerike.

No nije Chavez jedini koji se otvoreno neprijateljski postavlja prema Georgeu Bushu; vođe indijanskog plemena Maja najavili su kako će duhovno "očistiti" drevne ruševine svojih predaka u Gvatemali nakon što ih on posjeti.

Bush će u nedjelju navečer stići u Gvatemalu, pretposljednju etapu turneje po Južnoj Americi u kojoj je sve nepopularniji, što se očitovalo žestokim prosvjedima protiv njegovog dolaska u Brazilu i Kolumbiji, dok se sličan scenarij priprema i u Gvatemali.

Plemenski vođe su rekli kako će održati duhovnu ceremoniju kako bi vratili "mir i sklad" u razvaline majanskog lokaliteta Iximchea nakon Bushovog posjeta u ponedjeljak.

"Ne, gospodine Bushu, ne možete gaziti i unižavati uspomene na naše pretke", rekao je na novinskoj konferenciji vođa današnjih Maja Rodolfo Pocop. "Ovo nije vaš ranč u Teksasu".

Vođa majanske mladeži Jorge Morales Toj rekao je kako Bushov posjet vrijeđa maje zbog američke potpore desničarskim vojnim vladama tijekom građanskog rata u Gvatemali u razdoblju od 1960. do 1996. Tad su, na vrhuncu rata, u pohodima kojima su gušili pobunu, gvatemalski vojnici uz američku pomoć do temelja uništavali cijela sela Maja, prilikom čega je ubijeno ili nestalo gotovo četvrt milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙