FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće guvernera IAEA odlučilo ukinuti dio tehničke pomoći Iranu

BEČ, 8. ožujka 2007. (Hina) - Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlučilo je u četvrtak u Beču ukinuti tehničku pomoć Iranu za oko 40 posto.
BEČ, 8. ožujka 2007. (Hina) - Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlučilo je u četvrtak u Beču ukinuti tehničku pomoć Iranu za oko 40 posto.

To izvršno tijelo IAEA prihvatilo je preporuke tajništva Agencije, sukladno Rezoluciji 1737 Vijeća sigurnosti UN o iranskoj nuklearnoj krizi, da se ukine ili zamrzne 22 od 55 projekata tehničke suradnje s Iranom.

Prema riječima predstavnika RH u Vijeću guvernera, veleposlanika Marija Horvatića, u osnovi se radi o pitanju povjerenja. Prema mišljenju većine članova Vijeća guvernera, Iran nije pružio dovoljno jamstava da jedan dio nuklearnog programa nije namijenjen u vojne svrhe.

SAD i Zapad optužuju Iran da pod krinkom civilnog programa nastoji razviti nuklearni program. Iran ustrajno tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopske naravi. Iranski veleposlanik pri IAEA Ali Asghar Soltanieh naglasio je da nije ispravno u međunarodno-pravnom smislu da se o Iranu govori na Vijeću sigurnosti UN, jer Iran ne predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti, nego da je jedino i pravo mjesto za razgovor o iranskom nuklearnom programu IAEA i Vijeće guvernera.

"Prema političkim i vjerskim uvjerenjima, bilo kakvo oružje za masovno uništenje protivi se našoj vjeri i filozofiji. Iran ni na koji način ne želi razvijati nikakvo oružje za masovno uništenje pa tako ni nuklearno", rekao je Soltaniah.

Na zasjedanju Vijeća guvernera, koje je u četvrtak završeno u Beču, postavljeno je i pitanje izraelskog nuklearnog programa. Kako je rečeno, Izrael nije članica sporazuma NTP, Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, te IAEA nema nikakve mogućnosti uvida niti kontrole izraelskog programa.

Zemlje pokreta nesvrstanih smatraju da se ne može jednoj državi zabranjivati razvoj nuklearnog programa dok u bliskom susjedstvu postoji druga država koja je također, kako je rečeno, problematična po tom pitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙