FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres SAD podržao primanje u NATO Hrvatske, Makedonije, Albanije, Gruzije i Ukrajine

WASHINGTON, 7. ožujka 2007. (Hina) - Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je podržao proširenje NATO-a i pozvao na primanje u članstvo Saveza triju zemalja članica Jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije, te dviju bivših sovjetskih republika Ukrajine i Gruzije.
WASHINGTON, 7. ožujka 2007. (Hina) - Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je podržao proširenje NATO-a i pozvao na primanje u članstvo Saveza triju zemalja članica Jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije, te dviju bivših sovjetskih republika Ukrajine i Gruzije.

"Ovisno o njihovoj kontinuiranoj provedbi demokratskih, vojnih i gospodarskih reformi, i njihove volje i sposobnosti da ispune odgovornosti članstva u NATO-u i jasno izražene namjere naroda da to učine, Kongres poziva na pravodobno primanje Albanije, Hrvatske, Gruzije, Makedonije i Ukrajine u NATO u interesu promicanja sigurnosti i stabilnosti u Europi", stoji u usvojenoj "Rezoluciji o konsolidaciji slobode kroz NATO" za 2007.

Isti dokument u utorak je prihvatio i Odbor za vanjsku politiku Senata.

Prošli saziv Senata je 16. studenoga 2006., uoči summita NATO-a u Rigi, usvojio gotovo istovjetnu rezoluciju, u kojoj se pozivalo na primanje u NATO tri zemlje Jadranske povelje i Gruzije. Budući da nova rezolucija uključuje i Ukrajinu, Senat o njoj mora ponovo glasovati.

Predlagač rezolucije, demokratski kongresnik John Tanner, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, rekao je u raspravi kako je to "očitovanje Kongresa da vjeruje u važnost onoga što rade te zemlje i da vjeruje kako se kreću u pravome smjeru".

Rezolucijom se utvrđuje kako Hrvatska i ostale zemlje udovoljavaju uvjetima da prime američku pomoć, prema Zakonu o sudjelovanju u NATO-u iz 1994.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu oštro kritizirao američku vanjsku politiku, uključujući i najavljeni novi krug proširenja NATO-a, rekavši kako Rusija "ima pravo pitati protiv koga je ta ekspanzija usmjerena", navodi u izvješću Reuters.

Zastupnici u Kongresu kazali su kako je rezolucija rutinski izraz podrške novom krugu aspirantica za NATO. "Savjetovao bih predsjedniku Rusije da se ne postavlja obrambeno. Od početka je svatko tko je bio ruski čelnik u to vrijeme, izražavao osjetljivost prema svakom proširenju NATO-a", izjavio je pokrovitelj senatske verzije rezolucije, republikanac Richard Lugar.

Summit NATO-a u Rigi u studenom 2006. pozdravio je reformske napore Hrvatske, Makedonije i Albanije i najavio da će im pozivnice za članstvo uputiti na summitu 2008. godine. Savez je izrazio i podršku članstvu Gruzije i Ukrajine, no bez vremenske odrednice za njegovu realizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙