FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso snažno se zauzeo u utorak da se i buduće proširenje Europske unije spomene u Berlinskoj deklaraciji, koju će europski čelnici donijeti krajem ovoga mjeseca u povodu obilježavanja 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je utemeljena današnja Unija. Barroso je na konferenciji za novinare, organiziranoj uoči predstojećeg summita EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu, kazao da je proširenje Europske unije jedno od najvećih postignuća u svjetskoj povijesti. Pozvao je čelnike zemalja članica da se dogovore oko obvezujućeg cilja da do 2020. godine 20 posto energetskih potreba u EU-u bude iz obnovljivih izvora.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u utorak njemačkog i francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Hansa Jochana Petersa i Francoisa Saint-Paula koji su mu predali prvi iz serije udžbenika povijesti koji se u istovjetnom obliku izrađuju za potrebe škola u Njemačkoj i Francuskoj, priopćio je Ured Predsjednika. Djelo skupine povjesničara iz dviju zemalja rezultat je inicijative što je potekla iz Europskog parlamenta mladih. Kako su naglasili veleposlanici, zajednički udžbenici povijesti koji se s istim tekstovima tiskaju u francuskoj i njemačkoj verziji oslonjeni su na prošlost, ali usmjereni prema budućnosti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u utorak pismo sućuti predsjedniku parlamenta Indonezije Agung Laksonu u povodu snažnog potresa koji je u zapadnom dijelu Indonezije usmrtio najmanje 70 ljudi. Šeks je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno izrazio sućut svim zastupnicima indonezijskog parlamenta te obiteljima i najbližima poginulih i stradalih osoba.

SOFIJA - Policijski načelnici osam balkanskih zemalja razgovarali su u utorak u Sofiji o načinima bolje suradnje u suzbijanju organiziranog kriminala, napose krijumčarenja droge, priopćio je ravnatelj bugarske policije Krassimir Petrov. Istaknuo je da su kriminalne skupine na Balkanu povezane i surađuju te je to razlog zbog kojeg postoji Udruga ravnatelja policije jugoistočne Europe" u koju ulaze Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i dvije nove članice Europske unije, Bugarska i Rumunjska. Prema njegovim riječima, policijska suradnja usmjerena je ponajprije protiv suzbijanja trgovine narkoticima koja ostvaruje "najveću dobit i radi koje kriminalne skupine najviše surađuju".

ŽENEVA - U potresu koji je u utorak zadesi Indoneziju i Singapur poginule su najmanje 82 osobe na indonezijskom otoku Sumatri, prema informacijama Unicefovog ureda na licu mjesta, rekao je u Ženevi glasnogovornik UN-ove organizacije za zaštitu djece. Glasnogovornik Unicefa u Ženevi Damien Personnaz kazao je da je bilanca sve teža jer se potres zbio u prilično gusto naseljenom području. Američki Državni geofizički zavod izvijestio je o potresu magnitude 6,3 po Richterovoj skali, 30 km ispod zemlje koji se zbio u 4,49 sati po srednjoeuropskom vremenu, a epicentar mu je bio 21 km jugozapadno od grada Bukittinggi.

ZAGREB/BAGDAD - Tridesetpet ljudi, među kojima je 20 šijitskih hodočasnika, poginulo je u utorak diljem Iraka. Napadi na šijitske muslimane su zaredali posljednjih dana jer hodočasnici na svom putu od Bagdada do svetišta u Kerbali, 110 kilometara južno od glavnog grada, moraju proći sunitskim područjima. Osam je hodočasnika ubijeno u južnom bagdadskom predgrađu Dora kada je na njihov autobus pucano iz zasjede. Ostali hodočasnici su poginuli uslijed eksplozija automobila bombi na njihove konvoje prema Kerbali gdje se obilježava 40-dnevna žalost zbog pogibije imama Huseina, unuka proroka Muhameda.

KOPENHAGEN - Danska policija nastavila je u utorak s uhićenjima prosvjednika koji se bune protiv evakuacije i rušenja doma za mlade, simbola "underground" kulture u Kopenhagenu. Glasnogovornik kopenhaške policije kazao je da su u noći na utorak uhitili devetnaestero osoba zbog različitih prekršaja, a jutros (utorak) šestero koji su zapalili automobil. Dodao je da je stanje sada puno mirnije.

LONDON - Više od tisuću novinara i njihovih pomoćnika poginulo je u posljednjih deset godina, najviše u Iraku i Rusiji, objavio je u utorak Međunarodni institut za zaštitu novinara sa sjedištem u Bruxellesu. Većina poginulih bili su lokalni novinari koji su smrtno stradali u svojim matičnim zemljama. Gotovo polovica ih je ubijeno, a ostali su žrtve eksplozija ili su na smrt premlaćeni, izbodeni nožem, zlostavljani ili su im odrubljene glave, stoji u izvješću Instituta. Smrtni slučajevi ponajviše otpadaju na televizijske novinare i novinare u tiskanim medijima, a agencijski novinari, koji su u apsolutnom broju manje zastupljeni, u postotku zauzimaju visokih šest posto ukupnih smrtnih slučajeva.

SARAJEVO - Jusufu Barčiću, vođi vahabita iz sela Barčići na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, zbog čijeg je djelovanja proteklog vikenda došlo do sukoba s mještanima vjernima Islamskoj zajednici BiH, policija je oduzela automobil, jer nije registriran, objavljeno je u utorak. Sukobi su potvrdili jačanje napetosti u Bosni i Hercegovini između radikalnih islamista i pripadnika Islamske zajednice kojoj je na čelu reis Mustafa Cerić. Bosanskohercegovački mediji upozorili su ranije da vahabitski lider vozi neregistrirani automobil, no on to opravdava činjenicom da ne priznaje nikakve zemaljske, već samo Božje zakone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙