FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je u ponedjeljak da su četiri osobe iz Splita primljene u splitskoj Kliničkoj bolnici s upalom pluća, pošto su u dvjema trgovinama kućnim ljubimcima u Splitu kupile papige za koje je utvrđeno da su zaražene klamidijazom. Ravnateljica Zavoda Zorana Klišmanić izjavila je kako Epidemiološka služba "osnovano sumnja da su od početka siječnja do 28. veljače ove godine u trgovinama 'Butiga o' beštij' i 'Vaši ljubimci 4', držali ptice zaražene klamidijazom". Bolest se na ljude prenosi udisanjem zaraženog zraka ili ugrizom ptice, a očituje se visokom temperaturom, glavoboljom i klonulošću te upalom pluća. Zavod je pozvao sve građane koji su u tim trgovinama kupovali ptice i možda imaju neke od simptoma bolesti da se što prije jave Epidemiološkoj službi. Protiv vlasnika "Butige o' beštij" Tihomira Doline već je lani splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog teškoga kažnjivog djela protiv zdravlja ljudi koje je počinio u početku 2002. prodajom papigice "nimfe" zaražene papagajskom groznicom, čime je uzrokovao smrt 63-godišnjeg I. K. i zarazu 24 osobe u jednoj zgradi u Splitu.

ZAGREB - Bivšem domaru Caritasovog Doma za djecu u Brezovici Mariju Barloviću (52) u ponedjeljak je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg mentalno retardiranog štićenika doma. Vrhovni sud odbio je žalbu Barlovićeva branitelja i tužiteljstva te potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda s kraja svibnja prošle godine, doznaje se u Državnom odvjetništvu RH. Obrana je tražila pobijanje presude zbog povrede Zakona o kaznenom postupku te pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a tužiteljstvo veću kaznu.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je u ponedjeljak da je obavilo provjere manjeg broja novih izračuna o udjelima u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s nepotpunim ili krivim podacima. Nakon isprave i dopune podataka bit će izrađeni novi izračuni o udjelima u Fondu. Ministarstvo ističe da je prvu informaciju o slanju novih izračuna s nepotpunim podacima primilo u ponedjeljak od udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski. Odmah nakon toga obavljene su provjere nepotpuno obrađenih izračuna o udjelima, a potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor uputila je dopis ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu sa zahtjevom da se nepotpuni podaci, važni za pravilno utvrđivanje izračuna udjela, isprave i dopune.

VARAŽDIN - Polaganjem temeljnog kamena ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac u ponedjeljak je otvorio radove za dogradnju osnovne škole i gradnju nove športske dvorane u Petrijancu pokraj Varaždina. Vrijednost radova je 14 milijuna kuna, a rok završetka obiju investicija 240 dana. Nova 1.343 četvorna metra škole i gradnju dvorane od 314 četvornih metara financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo mora, turizma prometa i razvitka.

ZAGREB/TUHELJ - Dvoje djece u dobi od tri i sedam godina nije otrovano klorom u bazenu Tuheljskih toplica kako se prvotno sumnjalo, osjećaju se dobro i otpuštena su kući u ponedjeljak oko 16 sati, doznaje se od dežurne liječnice zagrebačke Klinike za dječje bolesti. Djeca su u nedjelju primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti zbog sumnje na trovanje klorom u bazenu Tuheljskih toplica, pošto im je pozlilo. Toksikološki nalaz djece bit će poznat u utorak, o čemu će se više moći doznati od toksikologa pedijatra koji ih je primio, pregledao i otpustio iz bolnice. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordana Popijač-Cesar rekla je kako je sadržaj klora u bazenu, u kojemu su se djeca kupala, bio ispod preporučenog.

KARLOVAC - Sutkinja Istražnog centra Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić-Mušnjak u ponedjeljak je radi utvrđivanja odgovornosti za stradanje Zdravka Martinovića saslušala djelatnike karlovačke Hitne medicinske pomoći, liječnike Hitne internističke ambulante i Odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice u Karlovcu, te zaposlenicu Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, tj. Centra za kontrolu trovanja u Zagrebu. Sutkinja je kazala da je saslušanje u sklopu predistražnog postupka obavljeno na zahtjev i u nazočnosti općinske državne odvjetnice Gordane Križanić.

SPLIT - Obrana osuđenih za ratni zločin nad civilima u Lori pokušat će zahtjevima za izvanrednim pravnim lijekovima dovesti u pitanje opstojnost pravomoćne presude, rekao je u ponedjeljak splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj Davora Banića, jednog od osmorice bivših vojnih policajaca kojima je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu. "Obrani jedino preostaje Vrhovnom sudu uputiti zahtjeve za izvanrednim pravnim lijekovima", rekao je Ljubičić. On smatra kako je vrlo teško očekivati da zahtjevi za zaštitu zakonitosti i obnovom postupka urode plodom, ali se očekuje da bude prihvaćen zahtjev za ublaženjem kazne.

ZAGREB - Nacionalne stipendije "Za žene u znanosti" koje dodjeljuju L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO uručene su u ponedjeljak mladim znanstvenicama Zrinki Burić, Marijani Ručević i Ivani Vinković Vrček. Po riječima predsjednika natječajnog povjerenstva akademika Milana Meštrova, mlade su znanstvenice prve hrvatske stipendistice programa "Za žene u znanosti", a uručene su im stipendije u iznosu od po 4.000 eura. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac ocijenio je te stipendije kao spoj privatnoga sektora i znanosti.

ZAGREB - U Bruxellesu su službeno potvrđene kandidature Biograda i Primoštena za uglednu međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2007., priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Europska asocijacija za cvijeće i krajolik (AEFP) je u Bruxellesu 3. i 4. ožujka na sjednici međunarodnog žirija Entente florale Europe - Zlatni cvijet Europe 2007. službeno potvrdila kandidaturu Biograda u kategoriji gradova i Primoštena u kategoriji mjesta. Uručenje nagrada bit će u rujnu 2007. u Velikoj Britaniji. Za zemlju domaćina završne svečanosti 17. - 21. rujna 2008. izabrana je Hrvatska.

ZAGREB - U Gradskom kazalištu Žar ptica u ponedjeljak je održana svečana premijera predstave "Crveni kišobran" vodeće hrvatske spisateljice za djecu Višnje Stahuljak, u režiji Želimira Mesarića. Stahuljak je napisala "Crveni kišobran" inspirirana narodnim pričama iz hrvatske i europske narodne baštine. To je naizgled jednostavna i arhaična priča o mladom zagorskom slugi Jankecu, kojega je njegov nemilosrdni gazda Grga poslao u nemoguću misiju na Mjesec po tri vlasi s mjesečeve glave. Uputivši se iz rodnog kraja, Jankec nastavlja put kroz Istru, Dalmaciju i Liku, sreće se s različitim dijalektima, ljudima i njihovim naizgled nerješivim problemima te, naposlijetku, uspješno dolazi do Mjeseca koji mu daje odgovore na sva pitanja. Za "Crveni kišobran" je Višnja Stahuljak 1961. godine dobila svoju prvu književnu nagradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙