FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vipnet predstavio brzi mobilni pristup internetu

ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - Mobilni operater Vipnet predstavio je danas Vip HSPA mrežu za brzi širokopojasni pristup internetu.
ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - Mobilni operater Vipnet predstavio je danas Vip HSPA mrežu za brzi širokopojasni pristup internetu.

HSPA (High speed packet access) je tehnologija koja omogućuje velike brzine u primanju i slanju podataka putem interneta. Prema riječima predsjednice Uprave Vipneta Marie-Helene Magenschab, riječ je o pristupu internetu bržem od, sad već klasičnog, fiksnog pristupa putem ADSL-a.

Brzine koje omogućuje nova tehnologija su do 7,2 megabita u sekundi. Te brzine moći će koristiti Vipnetovi korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu, dok će drugim gradovima zasad biti omogućene brzine od 3,6 megabita u sekundi.

Korisnici će tako skidati podatke do četiri puta brže u odnosu na prvu generaciju HSDPA tehnologije. Ujedno, to je čak 80 puta brže u odnosu na GPRS prijenos podataka.

Magenschab je naglasila da alternativne tehnologije sve više doprinose uspjehu širokopojasnog interneta u Europi te već sada čine 19 posto svih broadband linija.

U Hrvatskoj, kaže Magenschab, potencijal mobilnog broadbanda gotovo je jednak perspektivi koju je mobilna telefonija imala nakon otvaranja tog tržišta.

Prema njezinim očekivanjima, do 2010. godine broj mobilnih korisnika širokopojasnog pristupa internetu u svijetu prerast će broj fiksnih korisnika, a slični trendovi očekuju se i u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙