FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara: "Medijska haranga na Domovinski rat i stvaratelje Hrvatske"

ZAGREB, 4. ožujka 2007. (Hina) - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara te stradalničke i braniteljske udruge Grada Zagreba kritički su reagirale na dokumentarni film "Lora-svjedočanstvo", Nenada Puhovskog, emitiran prije nekoliko dana na Hrvatskoj televiziji (HTV), ističući kao su na reakciju bile prisiljene zbog "medijske harange na Domovinski rat i stvaratelje Hrvatske".
ZAGREB, 4. ožujka 2007. (Hina) - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara te stradalničke i braniteljske udruge Grada Zagreba kritički su reagirale na dokumentarni film "Lora-svjedočanstvo", Nenada Puhovskog, emitiran prije nekoliko dana na Hrvatskoj televiziji (HTV), ističući kao su na reakciju bile prisiljene zbog "medijske harange na Domovinski rat i stvaratelje Hrvatske".

U priopćenju se navodi kako je "tužna činjenica da unatoč upozorenjima o posljedicama koje će prikazivanje tzv. dokumentarnog filma 'Lora-svjedočanstva' imati na cjelokupnu hrvatsku javnost, Ravnateljstvo javne televizije nije obratilo pažnju, već se štoviše na HTV-u najavljuju prikazivanja i drugih filmova iste tematike u tom terminu."

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara ističe kako "Hrvatska televizija nije mjesto na kojem će se prikazivati laži i falsifikati" te "davati elitni medijski prostor rušiteljima hrvatske države".

Udruga ocjenjuje i da je prikazivanjem filma "Lora-svjedočanstva" "izravno narušena neovisnost hrvatskog sudstva, jer je jedna prvostupanjska odluka Županijskog suda u Splitu, dok čeka svoju potvrdu od strane Vrhovnog suda RH, doživjela priliku da se na Hrvatskoj televiziji direktno komentira, kao i kroz sve napise u tiskovinama koji su uslijedili prije i nakon emitiranja".

U priopćenju se naglašava kako bi "izjave tzv. svjedoka u prikazanom filmu, a još više u raspravi nakon filma, trebale za svakog hrvatskog građanina značiti direktni atak na njihovo sjećanje na Domovinski rat, i na njihov zdravi razum. Kao da je ovaj narod malouman pa se neće sjetiti tko je razorio Vukovar i Dubrovnik, hrvatska groblja napunio mrtvima, bolnice ranjenima, a još i danas sakriva istinu o sudbini 1122 nestala hrvatska branitelja", navodi se.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara te stradalničke i braniteljske udruge Grada Zagreba zato su uputile "dopis Programskom vijeću HRT-a da na svojoj slijedećoj sjednici povede raspravu u skladu sa svojim ovlastima, i donese zaključke kojima bi se (...) očitovalo o činjenici da se Domovinski rat želi prikazati kao vremensko razdoblje u kojem su hrvatski branitelji činili sustavne ratne zločine, te se želi prikazati sprega Crkve i vlasti u ostvarivanju navodnog zločinačkog pothvata, u kojem su sadistički branitelji bili samo oružje u rukama ostvarenja vjekovne mržnje naspram hrvatskih pravoslavaca".

Udruge upućuju i dopis Ravnateljstvu HRT-a da "iz dosadašnje reakcije javnosti izvuče zaključke i spriječi dalje uznemiravanje javnosti sličnim uradcima", kao i dopis "glavnom ravnatelju, da bez obzira što se njegovo mjesto nalazi u interregnumu vlasti, koji je nastao njegovim odlaskom na drugu dužnost, (...) za sobom ne ostavlja repove koji će se vući nakon njegovog odlaska, nego da u skladu sa svojim ovlastima povuče konzekvence naspram uredništva projekta, te da spriječi HTV da na kraju njegova mandata postane mjesto instrumentalizacije kuće za pojedine političke ciljeve".

Udruga upućuje dopis i Hrvatskom saboru da "pronađe snage i postane predstavnički dom u kojem i branitelji i stradalnici kao i svi ljudi i birači kojima je Hrvatska u srcu, imaju svoje predstavnike te da kao vlasnik javne televizije, povede po hitnoj proceduri saborsku raspravu o kadrovskom i programskom stanju u toj kući". Udruga ocjenjuje kako je "evidentno da su na HTV-u duboko narušeni i međuljudski i profesionalni odnosi, što se očituje u odlasku kvalitetnih kadrova", a da su "pojedini novinari predobro plaćeni za svoj rušilački učinak".

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara upućuje dopis i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i njenom predsjedniku, kardinalu Josipu Bozaniću da se, kako se navodi, " svom snagom odupre kriminalizaciji Crkve i crkvenih velikodostojnika, posebice takvoj kakvu se moglo vidjeti u ovom propagandnom filmskom uratku".

Također Udruga upućuje dopis "predsjedniku države da u skladu sa svojim ovlastima priopći svoje mišljenje jesu li u Hrvatskoj došla vremena kada se dopušta pritisak na pravosuđe u vidu propagandnih uradaka koji se objavljuju na javnoj televiziji uoči donošenja pravorijeka na prvostupanjsku presudu", navodi se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, Damir Jašarević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙