FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kradljivcima metala se krađe isplate, odnose sve što mogu

RIJEKA,3. ožujka 2007.(Hina) - Krađe metalnog materijala - bakrenih žlijebova, metalne komunalne i građevne opreme, pa čak i metalnih skulptura - sve su češće, a policija drži da taj oblik kriminala raste jer rastu i cijene sekundarnih sirovina, posebno u zadnjem tromjesečju prošle godine.
RIJEKA,3. ožujka 2007.(Hina) - Krađe metalnog materijala - bakrenih žlijebova, metalne komunalne i građevne opreme, pa čak i metalnih skulptura - sve su češće, a policija drži da taj oblik kriminala raste jer rastu i cijene sekundarnih sirovina, posebno u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Ukradeni metalni materijal prodaje se legalnim i ilegalnim otkupljivačima sekundarne sirovine, a ima slučajeva da se krade i od njih. U primorsko-goranskoj Policijskoj upravi kažu da će se ove godine pojačati suradnja policije i otkupljivača.

Po policijskim podatcima na području PU-a 2005. prijavljeno je devet krađa sekundarne sirovine, a sljedeće godine 22, pri čemu je šteta dosegnula gotovo milijun kuna. U manje od dva mjeseca ove godine prijavljeno je sedam krađa sa štetom od oko 100.000 kuna.

I metode krađa te odabir plijena sve su raznolikiji. Tako su potkraj 2006. u najužem središtu Rijeke ukradene mjedene zaštitne rešetke na podu oko stabala promjera većeg od metra i pol i težine nekoliko stotina kilograma. Policija je pronašla trojicu počinitelja te utvrdila da su rešetke prodali tvrtki ovlaštenoj za otkup gdje su rešetke rastaljene.

U Opatiji je potkraj studenoga prošle godine ukradeno devet brončanih stupića s pločnika koji onemogućuju parkiranje. I oni su završili kod otkupljivača, a kradljivac je pronađen i kazneno prijavljen.

Ipak, češće se krade iz slabo osiguranih i zabitih skladišta i gradilišta. Kradljivcima olakšava posao i neoprez vlasnika, neprimjereno osiguranje i velika fluktuacija radnika.

Ponekad pokušaji krađa završavaju tragično, kao u početku godine u Istarskoj županiji, u napuštenoj pulskoj vojarni Katarina, kad je mladić pri pokušaju rezanja dalekovoda, zanemario činjenicu da su vodiči pod naponom te je smrtno stradao.

Odnose se - kamionima - i skulpture s otvorenog prostora, poput spomenika Antunu Mihanoviću u Gradcu pokraj Omiša, ili se provaljuje u muzeje da bi se odnijelo metalna poprsja narodnih junaka kao u Karlovcu.

Policija poziva moguće oštećenike na veći stupanj samozaštite te legalne otkupne stanice na suradnju. No, kako navode u PU, prošle se godine pokazalo da suradnja i komunikacija policije i otkupljivača nije na odgovarajućoj razini.

Najjača tvrtka za otkup sekundarnih sirovina u Primorsko-goranskoj županiji "Metis" iz Rijeke i sama je bila žrtva kradljivaca. Iz njihova skladišta prošle je godine u dva navrata ukradeno oko pet tona bakra.

Na upit na koji način tvrtka provjerava i utvrđuje je li sirovina ponuđena za otkup ukradena, direktor "Metisa" Jerry Pajić kaže da se oni štite tako da od prodavača uzmu osobne podatke, kako bi ih se pronašlo ako se utvrdi da je otkupljena roba nečije ukradeno vlasništvo. Pajić je kazao da, po njihovu saznanju, na ovom području sekundarne sirovine kradu organizirane skupine iz drugih područja te ih tamo i preprodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙