FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

KARLOVAC - Karlovačka pivovara danas je izvijestila da je internom istragom o mogućim nepravilnostima u radu jučer kasno popodne došla do indikacija da je ugljični dioksid kao nusprodukt prirodnog procesa fermentacije dospio u kanal otpadnih voda. O tome je Pivovara obavijestila policiju s kojom poduzima korektivne mjere. Voditelj Eko-stožera Karlovačke županije župan Ivica Horvat, na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da je u petak u vanjski kanal iz pivovare ušao ugljični dioksid koji nastaje tijekom fermentacije sirovina u proizvodnji piva, odgovorio je da istraga ide u tom smjeru. Dodao je da stanovništvo gradske četvrti Dubovac nije ugroženo.

ZAGREB - Pet ekoloških udruga uputilo je danas pismo premijeru Ivi Sanaderu od kojega traže da osobno intervenira u poboljšanje sustava zaštite od ekoloških incidenata i tako, kako kažu, spriječi sustavno kršenje temeljnog ustavnog prava građana na zdravlje, sigurnost i čisti okoliš. Udruge Zelena mreža Karlovačke županije, Sisačka eko akcija, Udruga oboljelih od azbestoze i Udruga Barbarinac (obje iz Vranjica) te Eko Kvarner u pismu upozoravaju da se, nakon zadnjih incidenata poput onog u Karlovcu kada se muškarac otrovao amonijakom, u potpunosti raspao sustav zaštite okoliša, a time i zaštite života i zdravlja ljudi.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas Naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge kojom je odredilo posebne mjere za zaražena i ugrožena područja, te mjere koje vrijede za područje cijele Hrvatske. Tako se na području čitave Hrvatske zabranjuje korištenje napoja u hranidbi svinja, prijevoz i kretanje svinja izvan farme, uzgoja ili dvorišta u svrhu prirodnog pripusta na drugim uzgojima, farmama ili dvorištima, a zabranjuje se i ulazak rasplodnih svinja u druge uzgoje radi pripusta. Na području pet županija - Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke - zabranjeno je i pašno držanje svinja.

SPLIT - U Splitu je danas otvoren drugi Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, prvi izvan Zagreba, čime se ostvaruje zadaća Ureda, utemeljenog prije tri godine, da se širenjem i na ostale dijelove Hrvatske počne približavati djeci i njihovim potrebama. Ured, u Ulici braće Kaliterne 10, otvorila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u nazočnosti djece i mladih, djelatnika ureda te saborskih zastupnika, predstavnika Grada Splita, županija Splitsko- dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske, Crkve, civilnog društva i pravosudnih ustanova.

KNIN - U organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije "Tvrđava Knin" u Kninu je danas održana donatorska konferencija koju je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Konferencija je okupila gospodarstvenike iz cijele Hrvatske s ciljem da se potakne daljnja suradnja i financijska potpora Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije "Tvrđava Knin" koja je specijalizirana za područje informatičkih tehnologija. Kosor je kazala da današnja donatorska konferencija svjedoči i o tomu kako hrvatski branitelji u 21. stoljeću mogu dati svoj prinos u razvoju Hrvatske kao društva znanja.

SPLIT - Potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragićević na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu istaknuo zadovoljstvo tog sindikata nedavno prihvaćenim programima restrukturiranja i sanacije hrvatske brodogradnje koji su prije dva dana upućeni Europskoj komisiji. Dragičević je kazao kako je Vlada pri izradi programa prihvatila prijedloge sindikata, koji se prije svega odnose na posebne programe za svako brodogradilište te na zadržavanje što je moguće većeg broja radnika, odnosno da otpuštanje tehnološkog viška bude popraćeno stimulativnim otpremninama. U programe restrukturiranja kvalitetno je uključena i potpora brodogradnji do 2012. godine, rekao je Dragičević dodajući kako ona neće biti u onom obliku i obujmu kao do sada, no da će omogućiti pozitivno poslovanje brodogradilišta.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić ocijenio je danas da Sanaderova tzv. proeuropska politika vodi Hrvatsku u Europsku uniju na paradoksalan način vraćajući je na Balkan, s kojega je Hrvatska pobjegla u Domovinskom ratu. Pašalić je na konferenciji za novinare ustvrdio da su Sanader i njegova Vlada pod krinkom "proeuropske politike" proveli su masovni povratak izbjeglih Srba, pristali na bezuvjetno pokoravanje Tužiteljstvu Haaškoga suda, uskratili moralnu, materijalnu i političku potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te širom otvorili vrata rasprodaji materijalne osnove državne samostalnosti i suverenosti.

ZAGREB - Žene Srebrenice i Žepe ogorčene su presudom Međunarodnog suda pravde da Srbija nije izravno odgovorna za genocid u Srebrenici, a ta je presuda posljedica političke nagodbe međunarodne zajednice i Srbije vezane uz rješenje konačnog statusa Kosova, ocijenile su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica i dopredsjednica te organizacije Munira Šubašić i Kada Hotić. Vidno ogorčene čelnice udruge nakon dolaska iz Haaga kazale da će od međunarodne zajednice zatražiti poseban status za Srebrenicu, ukidanje Republike Srpske jer je genocidna tvorevina, a tužbom protiv Vlade Republike Srpske tražit će odštetu.

VUKOVAR - Nakon što je jučer vukovarsko Gradsko poglavarstvo odbilo ponudu tvrtke "Vuković Company", u vlasništvu Jove Vukovića, kao najpovoljniju za kupnju građevinskog zemljišta u središtu Vukovara, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) danas je na konferenciji za novinare izvijestila da se njezini članovi do daljnjega povlače iz gradske vlasti. Članovi Gradskog poglavarstva iz redova HDZ-a i HSP-a jučer su, većinom glasova, odbili ponudu tvrtke "Vuković Company", vlasnika Jove Vukovića, kao najpovoljniju, a vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan obrazložila je da je takva odluka donesena jer Poglavarstvo želi do daljnjega obustaviti prodaju gradskog zemljišta u središtu Vukovara dok se ne utvrdi konačna namjena takvog zemljišta.

ZAGREB - Epidemija gripe u Hrvatskoj još ne jenjava, a po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s današnjim danom registrirano je oko 67.000 oboljelih. Po riječima dr. Borislava Aleraja, epidemiologa u HZJZ-u, epidemija je na vrhuncu i ne pokazuje tendenciju pada.

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci danas je ponovno počela glavna rasprava u suđenju Ivanu Andabaku i britanskom državljaninu Paulu Dexteru Farrowu za krijumčarenje 660 kilograma kokaina. Rasprava je ponovno pokrenuta zbog toga što je Farrow danas prvi put bio u sudnici u Rijeci, nakon što je Hrvatskoj izručen početkom veljače. Sudsko vijeće predložilo je čitanje iskaza svjedoka datih u dosadašnjem tijeku rasprave, ali su to branitelji okrivljenika, kao i oni sami, odbili te je nastavak rasprave određen za 11. travnja kada bi svjedoci ponovno trebali dati iskaze.

ZAGREB - Povratak predsjednika SDP-a Ivice Račana u Hrvatsku očekuje se najranije početkom idućeg tjedna, priopćeno je danas iz SDP-a. Dodaje se da se liječenje Ivice Račana u Gradskoj bolnici u Muenchenu nastavlja uspješno. Račan će liječenje nastaviti u Hrvatskoj, nakon što mu je u muenchenskoj bolnici, gdje je 12. veljače operiran, utvrđen karcinom lijevoga bubrega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙