FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske

RIJEKA - Većinom glasova vjerovnika prihvaćen je jučer stečajni plan Brodogradilišta Viktora Lenca, prema kojemu će većinski vlasnici Lenca postati pulski Uljanik i zadarska Tankerska plovidba. Posebno ročište na kojemu će biti objavljena odluka o prihvaćanju stečajnog plana najavljeno je za 16. ožujka, objavila je na završetku Skupštine vjerovnika stečajna sutkinja riječkog Trgovačkog suda Daniela Korlević. Nakon objave odluke sve će stranke u postupku imati pravo podnijeti žalbu Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Prihvaćanjem stečajnog plana prihvaćena je i jučerašnja Vladina najava da će Ministarstvo financija svoje tražbine od 326 milijuna kuna prodati pulskom Uljaniku (koji je već otkupio tražbine IFC-a i DEG-a) i zadarskoj Tankerskoj plovidbi za 10 milijuna kuna (uz obvezu da u idućih pet godina u modernizaciju Lenca ulože 58 milijuna kuna), a te bi tvrtke stekle ukupno 60,4 posto vlasničkog udjela u Lencu. U vlasničkoj strukturi Lenca još će biti HBOR (16,08 posto), Croatia osiguranje (2,3 posto), Fond za razvoj i zapošljavanje (3,9 posto), Hrvatski fond za privatizaciju (9,4 posto), a manje bi udjele imali OTP banka, R.L.E Obrt, HZMIO, REGOS, HZZO i HZZ.

KARLOVAC - Karlovačka Policijska uprava izvijestila je jučer Centar 112 o izvanrednom zatamnjenju vode potoka kod Karlovačke pivovare u Dubovcu u neposrednoj blizini potoka Grabica, pokraj kojeg je 23. veljače stradao Zdravko Martinović, koji je još u komi, a njegov pas uginuo. Na teren su jučer izašle inspekcijske službe te istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić-Mušnjak. Ona je potvrdila da su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo uzeli uzorke vode, ali da je, po njezinim spoznajama, uzrok zatamnjenja i zamućenja vode ispiranje sustava oborinske odvodnje u Karlovačkoj pivovari. Glavni vodopravni inspektor Željko Makvić potvrdio je da su ga Hrvatske vode izvijestile o smeđoj mrlji, napomenuvši da je riječ o čišćenju i ispiranju cijevi koje vode u kanal. Rekao je i da će u petak Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) kanalizacijskim kamerama snimati cijevi sustava odvodnje oborinskih voda koje se slijevaju u kanal što ga ljudi zovu "pivarski potok". Nastoji se utvrditi ima li oštećenja koja treba popraviti, ali i putova kojim bi tehnološka voda mogla završavati u tom potoku, umjesto u gradskoj kanalizaciji, rekao je Makvić. Ako ti putovi postoje, fizički ćemo ih ograditi jer tehnološka i sanitarna voda mogu otjecati samo u gradsku kanalizaciju, a oborinske i nadalje izravno u kanal i dalje u Kupu, dodao je. Karlovačka pivovara potvrdila je da joj je rješenjem glavnoga državnog vodopravnog inspektora naređeno da snimi sustav odvodnje oborinskih voda.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio je jučer, nakon što je upoznat s rezultatima izvida uzroka stradanja Zdravka Martinovića i uginuća njegova psa, kako su učinjeni značajni propusti u prijavljivanju incidenta i osiguranju tragova i materija za potrebna vještačenja pa je zatražio da se utvrdi odgovornost za te propuste. Bajića su s dosadašnjim rezultatima izvida tog incidenta upoznali županijska i općinska državna odvjetnica u Karlovcu, predstavnici Ravnateljstva policije, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Hrvatskog zavoda za toksikologiju, izvijestilo je jučer Državno odvjetništvo. Glavni državni odvjetnik zatražio je od nadležnih tijela da poduzmu nužne mjere i radnje da se što prije provedu svi izvidi i odgovarajuća vještačenja te utvrde krivci za taj događaj.

ZADAR - Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić ocijenio je jučer u Zadru kako je presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, po kojoj je Srbiji "oprošten genocid u BiH, poraz i hrvatske politike prema tom sudu". HSP se oštro protivi prijedlozima nekih diplomata da Hrvatska odustane od svoje tužbe protiv Srbije pred tim sudom, rekao je Đapić. Dodao je kako HSP "želi da Haag do kraja pokaže svoje pravo lice i da se pokaže koliko je hrvatska politika bila neprimjerena". Ocijenio je kako se u Hrvatskoj mora puno više posvetiti pažnje presudi Haaškog suda, kojom je odbačena tužba BiH protiv Srbije. Ocijenio je da je sadašnja Vlada "u suradnji s Haagom postigla besprijekornu razinu poniznosti". Predsjednik HSP-a ponovio je da će njegova stranka na sljedeće parlamentarne izbore izići samostalno, a nakon izbora HSP će razgovarati o programskim i pragmatičnim koalicijama.

ZAGREB - Udruga Bedem ljubavi podigla je privatnu tužbu protiv protiv predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog zbog njegove izjave da su majke početkom rata, vadeći svoje sinove iz JNA i šaljući ih u Hrvatsku vojsku, radile protiv mira. Sporna izjava koju je Puhovski izrekao početkom veljače na Međunarodnoj konferenciji "Utvrđivanje istine o ratnim zločinima i sukobima" u potpunosti je suprotna djelovanju udruge i njenim temeljnim načelima, ali i saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu, istaknule su predstavnice Bedema ljubavi na jučerašnjoj konfereciji za novinare. Njihova odvjetnica Doris Košta rekla je kako očekuje da će presuda biti izrečena već nakon nekoliko ročišta, jer je riječ o vrlo jasnom slučaju. Osnovni cilj Bedema ljubavi od samog početka je bio mir, a sporna izjava još je čudnija kada dolazi od osobe zadužene za zaštitu ljudskih prava, ističu aktivistice udruge Bedem ljubavi, osnovane u siječnju 1991. Podizanje tužbe protiv Žarka Puhovskog podržalo je još nekoliko ženskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zagrebačka HVIDR-e.

ZAGREB - Američki redatelj Jack Baric, podrijetlom iz Hrvatske, snima dokumentarni film "Gotovina" koji se bavi ulogom generala Ante Gotovine u ratu u Hrvatskoj, te njegovim godinama provedenim u Legiji stranaca. Redatelj Baric ističe kako je film namijenjen američkoj intelektualnoj eliti, ljudima koje zanima međunarodna politika, diplomacija i suvremena povijest. Budući da se film bavi generalom optuženim na Haaškom sudu za ratne zločine, redatelj se nada da će svojim pristupom razbiti određene predrasude ukorijenjene u američkom društvu. "Vjerujem da će naš dokumentarac pobuditi veći interes za Gotovinin slučaj", kaže Baric i dodaje kako je priča o Gotovini dobra i dojmljiva. Dokumentarni film "Gotovina" u produkciji kalifornijske kuće Pirate Towna bit će praizveden na Sundance Festivalu iduće godine i stajat će oko pola milijuna američkih dolara. U 90-minutni film bit će uključena i 22 različita interviewa, a snimat će se na različitim područjima u Hrvatskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Britaniji.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se jučer s izaslanstvom Hrvatskog Caritasa predvođenim Ivanom Milovčićem, ravnateljem Hrvatskog Caritasa, koji su je izvijestili o svojoj novoj humanitarnoj akciji "Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini". U Tjednu solidarnosti, koji će trajati od 4. do 11. ožujka, održat će razne aktivnosti radi prikupljanja novca za pomoć Hrvatima u BiH, kojim će se financirati humanitarni i pastoralni rad te poticanje socijalne solidarnosti, obrazovanja i poduzetništva. Tom dobrotvornom akcijom, koju zajednički organiziraju Hrvatski Caritas i Caritas BiH, želi se potaknuti javnost na pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Hrvatskog Caritasa izvijestili su i kako će humanitarnu akciju u Tjednu solidarnosti 16. ožujka popratiti i stručni skup o crkvenom, gospodarskom i političkom životu Hrvata u BiH, te su na sudjelovanje pozvali predstavnike hrvatske Vlade.

ZAGREB - Knjigu "Klonovi nastupaju" Davora Domazeta Loše predstavili su sinoć u Zagrebu profesor splitske Bogoslovne teologije Luka Tomašević, prof. Zdravko Tomac i autor. Tomašević je napomenuo kako Domazet analizira sadašnje stanje u svijetu ni rata ni mira, govori o stanju svijeta kojeg od Francuske revolucije vode deterministi preko svojih klonova, koji su protiv čovjeka, obitelji, domovine i vjere. Oni su uigrani pa i u Hrvatskoj nastupaju preko klonova, a hrvatska politička elita shvaća malo, rekao je. Tomac je najnoviju Domazetovu knjigu ocijenio sjajnom, opširnom i slojevitom, a autor u njoj analizira ratove posljednjih dvjesto godina, donosi viziju ratova budućnosti te otkriva što se događa iza scene, gdje se nalaze vladari svijeta. Tomac smatra kako je danas Hrvatska podijeljena na bruxellesku i domoljubnu, izražavajući uvjerenje da će pobijediti domoljubna. Domazet je istaknuo kako knjigu nije pisao da plaši ljude, te ju je nazvao knjigom nade. Moralo se ići do kraja, urota je na djelu protiv Boga i čovjeka, kazao je Domazet, rekavši da se danas ostvaruju vremena proroka Jeremije. Upozorio je i na gomilanje zla u svijetu, na sotoniziranje Hrvatske te na opasnosti od asimetričnog rata koji će zahvatiti svijet.

ZAGREB - Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos otvorila je besplatni info telefon 0800 400 405 na kojem će zainteresirani moći dobiti informacije vezane za tu bolest. Na telefonu će dežurati aktivisti Savjetovališta Hepatosa koji su educirani za pružanje pomoći liječenima i oboljelima od hepatitisa, zarazne bolesti jetre. Hepatos telefon bit će otvoren radnim danima od 9 do 14 sati, a ponedjeljkom dodatno i od 17 do 20 sati. U Hrvatskoj je hepatitisom C zaraženo oko 65.000 osoba, a hepatitisom B oko 90.000.

ZAGREB - Dugoočekivani dvojezični Englesko-hrvatski frazeološki rječnik Ivane Bendow objavila je prvi put u Hrvatskoj Školska knjiga u Zagrebu. Na rječniku s 3300 višesložnih izraza, koje je autorica više godina skupljala iz suvremenog jezika medija engleskoga govornog područja, radila je intenzivno dvije godine. Po riječima autorice to nije enciklopedijski rječnik frazema, ali je dovoljno velik da se može smatrati većim dvojezičnim rječnikom, koji stane u putnu torbu. "Jednojezični rječnici frazema britanskih nakladnika kojih je čitavo obilje u našim knjižarama ne nude prijevodni ekvivalent", kaže autorica, te ocjenjuje kako je upravo zbog nedoslovnih prijevoda taj rječnik osobito koristan. Engleski, kao i hrvatski jezik, obiluje frazemima i neki od njih su istovjetni, međutim, ima onih koji su različiti.

ZAGREB - Hrvatska je u prvom mjesecu ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 4,3 milijarde kuna, odnosno 760 milijuna američkih dolara, dok je uvoz istodobno iznosio 8,75 milijardi kuna ili 1,54 milijardi dolara, pokazuju privremeni podatci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Iskazan u eurima, hrvatski je izvoz u siječnju ove godine iznosio 585 milijuna eura, a uvoz 1,19 milijardi eura. Statistika za ovogodišnji siječanj pokazuje da je izvoz, iskazan u kunama, smanjen za 3,3 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, dok je uvoz istodobno porastao za 4,6 posto. Iz privremenih podataka DZS-a tako proizlazi da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u prvom mjesecu ove godine iznosio 4,44 milijarde kuna, odnosno 784 milijuna dolara, ili 603 milijuna eura. U odnosu na prošlogodišnji siječanj, hrvatski je vanjskotrgovinski deficit, kada se iskaže u kunama i eurima, porastao za gotovo 14 posto, a iskazan u dolarima bilježi rast od čak 22,3 posto.

OPUZEN - Predstavnici Hrvatskih voda i Projektnog biroa Split potpisali su jučer u Opuzenu ugovor o izradi idejnog projekta navodnjavanja u donjoj Neretvi, a vrijednost radova u toj prvoj fazi je 4,5 milijuna kuna i u potpunosti se financira iz državnog proračuna. To je prvi korak u sto milijuna kuna vrijednom pilot projektu navodnjavanja donje Neretve, jednom od četiri projeka u sklopu Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Hrvatskoj. Prema ugovoru, Projekti biro Split u sljedećih 18 mjeseci (do 1. lipnja 2008.) treba razraditi dva rješenja za navodnjavanje donje Neretve. Naime, za to su područje, nakon više javnih i stručnih prezentacija, kao optimalna izabrana dva rješenja - zahvat vode iz Neretve na lokaciji nizvodno od Opuzena, izgradnjom novog praga koji sprečava prodor slanog klina, te zahvat vode uzvodno od Metkovića (van dosega slanog klina) s optimizacijom i modernizacijom postojećeg sustava navodnjavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙