FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Hrvatska Vlada u srijedu je donijela zaključak kojim se, s obzirom na pregovore o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatskoj omogućava sudjelovanje u 26 programa Europske zajednice i Unije. Značaj tih programa, prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, je u činjenici da se kroz njih veliki broj hrvatskih institucija upoznaje s metodama rada u EU, kao preduvjet za njihovu integraciju po ulasku Hrvatske u Uniju. Ujedno, time se otvara i pristup dodatnim fondovima EU te dobivanje bespovratnih sredstava za određene projekte, kao i sudjelovanje hrvatskih institucija u odborima koji upravljaju tim programima. U ovoj godini Hrvatska bi se, sukladno zaključku, trebala uključiti u 15, a do kraja 2008. godine još osam programa, među kojima je Sanader izdvojio programe potpore zapošljavanju, kulturi, konkurentnosti inovacija, carinske i fisklane politike i sl.

ZAGREB - Projekt "Pravni i organizacijski aspekti integriranoga sveučilišta" predstavili su danas u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu voditelj projekta Josip Kregar i članica projektnoga tima Vesna Vašiček, koja je govorila o dijelu što se odnosi na financiranje sveučilišta. Projekt financira Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske sa 300.000 kuna i provodit će se godinu dana. Nositelj projekta je Pravni fakultet zagrebačkoga Sveučilišta, a projektni tim okupio je 13 profesora i suradnika s Ekonomskoga, Filozofskoga i Građevinskoga fakulteta zagrebačkog Sveučilišta i Ekonomskoga instituta te sa sastavnica riječkoga i splitskoga Sveučilišta. U provedbi projekta surađivat će i sa sveučilištima u Ljubljani, Grazu, Amsterdamu i Oslu

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas se očitovalo u svezi navoda objavljenih ovih dana u medijima vezanim za otkup stana potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor ističući kako je nesporno da ona predmetni stan nije dobila kao državni dužnosnik, nego ga je otkupila kao nositeljica stanarskog prava, kao i svi ostali nositelji stanarskog prava. U priopćenju se navodi da je na temelju zamjene stana u Velikoj Gorici između Radio televizije Zagreb i stana u Zagrebu, u vlasništvu tadašnje JNA, 16. veljače 1990. sklopljen Ugovor o korištenju stana između bivše Vojne ustanove za upravljanje i održavanje stambenog fonda JNA Zagreb i nositelja stanarskog prava Ive Škopljanca, sa članovima obiteljskog domaćinstva suprugom Jadrankom Kosor i sinom Lovrom Škopljancem, te je na taj način Jadranka Kosor stekla status sunositeljice stanarskog prava. Po razvodu braka sa suprugom Ivom Škopljancem Jadranka Kosor je, uz suglasnost svog bivšeg supruga, a u skladu sa Zakonom o stambenim odnosima postala isključiva nositeljica stanarskog prava.

ZAGREB - Bivši zastupnik Hrvatskoga sabora u dva mandata Anto Kovačević ocijenio je da je nedavni prijedlog premijera Republike Srpske Milorada Dodika da Hrvati u susjednoj državi trebaju zahtijevati svoj entitet, samo za naivne iskren prijedlog za rješenje unutarnjeg ustroja BiH. "Nuđenje trećeg hrvatskog entiteta u BiH podvala je koja odgovara velikosrpskoj politici što se i dalje vodi u Beogradu", tvrdi Kovačević, koji se oglasio priopćenjem budući da ni jedna politička ili druga organizacija koja zastupa interese Hrvata u BiH, kako kaže, nije se kritički osvrnula na taj prijedlog. Pritom napominje da to nije pogubno samo za BiH kao međunarodnopravni subjekt, nego i za Republiku Hrvatsku kao prvu žrtvu velikosrpske politike.

ZAGREB - Ravnateljstvo Hrvatske radio televizije (HRT) na današnjoj je sjednici donijelo odluku o povišenju RTV pristojbe s dosadašnjih 66 na 69 kuna. Nova cijena RTV pristojbe primjenjivat će se od 1. ožujka, a visina pristojbe svake se godine krajem veljače automatski usklađuje s prosječnom plaćom zaposlenih u Hrvatskoj u prošloj godini, pojasnio je glasnogovornik HRT-a Janos Romer. Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da se visinu pristojbe računa kao 1,5 posto prosječne neto plaće zaposlenih u prošloj godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac otvorio je danas nove prostorije Instituta za etnologiju i folkloristiku u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, na oko 640 četvornih metara. Primorac je istaknuo da je Ministarstvo u kupnju i uređenje prostorija uložilo 4,5 milijuna kuna, da u njemu, uz ostale, radi 12 znanstvenih novaka koji rade na osam velikih projekata. Institut danas okuplja znanstvenike različitih profila, etnologe, muzikologe, komparatiste, kroatiste, povjesničare i povjesničare umjetnosti, teatrologe i jezikoslovce koji se bave različitim temama hrvatske tradicijske umjetnosti i kulture poput izučavanja i popularizacije smotre folklora u kojoj su sjedinjeni ples, pjesma i narodni običaji te narodno stvaralaštvo.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa preporučilo je svim obrazovnim ustanovama da podupru dobrotvornu akciju "Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite Spes", u sklopu koje će se 2007. prikupljati novac za Hrvatsku bez mina, izvijestila je danas tvrtka Spes, organizator akcije. Ministarstvo znanosti toj se akciji pridružuje pošto su je lani potkraj listopada poduprli Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i Hrvatski sabor, navodi Spes - Centar za poduke i prevodilaštvo d.d. Ta tvrtka, u sklopu dobrotvorne akcije kojoj je cilj potaknuti hrvatsku javnost da našu domovinu što prije očistimo od mina, kani ovog proljeća u hrvatskim obrazovnim ustanovama podijeliti pola milijuna letaka kako bi se promicala akcija.

ZAGREB - Filmski redatelj Ante Babaja dobitnik je ovogodišnje nagrade "Oktavijan" za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, koja će mu biti uručena na 16. Danima hrvatskog filma (DHF), izvijestila je danas press služba DHF-a. Diana Nenadić proglašena je najboljom prošlogodišnjom filmskom kritičarkom, za što će dobiti nagradu "Vladimir Vuković". Na upravo završenom natječaju za 16. Dane hrvatskog filma, prijavilo se više od 260 filmova, u šest kategorija. Ovogodišnji Dani hrvatskog filma održat će se od 14. do 20. travnja. Filmovi su prijavljeni u kategorijama dokumentarnog filma, TV dokumentarca, igranog filma, animiranog filma, eksperimentalnog filma, te namjenskog filma i glazbenih spotova. Svoje su uratke prijavili i mnogi već afirmirani autori, među ostalima, Ante Babaja, Petar Krelja, Snježana Tribuson, Bogdan Žižić.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) raspisalo je natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija, za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša, a otvoren je do 2. travnja. Nagrade dobivaju novinari, članovi HND-a, za najbolje autorske radove o zaštiti okoliša objavljene u tisku, na radiju i televiziji u razdoblju od 1. ožujka 2006. do 28. veljače ove godine, priopćeno je iz HND-a. Svaka nagrada sastoji se od novčanog dijela (12 tisuća kuna), plakete i diplome, a dodjeljuju se u prigodi Dana planeta Zemlje 22. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙