FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da se, nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici te da ne mora BiH isplatiti odštetu, s malo vjerojatnosti može očekivati da će taj sud prihvatiti hrvatsku tužbu protiv tadašnje SRJ, također za genocid. "S malo vjerojatnosti možemo očekivati da bi Srbija mogla biti osuđena za genocid. No, činjenica je da su zločini počinjeni, da su počinjene štete, pa postoji mogućnost da se u izravnim sporazumima nekako pravda zadovolji", rekao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

ZAGREB - Vodstva Hrvatske demokratske zajednice (HSZ) i Hrvatske seljačke stranke (HSS) sastala su se danas u Vladi te razmotrila aktualna politička pitanja a posebno stanje u poljoprivredi, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Vlade RH. Dva glavna zaključka s tog sastanka su da se na iduću sjednicu Hrvatskog sabora uputi Prijedlog zakona o poljoprivrednoj komori te drugo te da se uklone birokratske barijere i ubrza proces prodaje poljoprivrednog zemljišta hrvatskim seljacima koji su se odlučili za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Razgovaralo se i drugim aktualnim pitanjima posebno onima vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u s naglaskom na tijek pregovora Hrvatske s EU.

KARLOVAC - Nalaz glavnoga državnog vodopravnog inspektora Željka Makvića ne povezuje stradanje Karlovčanina i njegova psa 23. veljače s radom Karlovačke pivovare, a po njegovu mišljenju samo kriminalistička obradba može rasvijetliti uzrok njihova stradanja. Po njegovim riječima inspekcijski nadzor rada u Karlovačkoj pivovari nije pokazao odstupanja od uvjeta propisanih vodopravnom dozvolom, a dva redovita i jedan izvanredni, nenajavljen, nadzor u proteklih 13 mjeseci nije pokazao nepravilnosti. Makvić je kazao da je Pivovara obavila remont s pretovarom amonijaka iz dviju u treću strojarnicu, ali je to bilo još 14. veljače te da ne misli da je to uzrokovalo nemili događaj. Dodaje kako nije isključeno da se netko u Pivovari ili na vanjskoj stazi namjerno riješio nekoga štetna otpada, ali to će biti teško dokazati i to je svakako posao kriminalističke policije.

ZAGREB - U nadzoru postrojenja Karlovačke pivovare inspekcija zaštite okoliša nije utvrdila nepravilnosti u smislu Zakona o zaštiti zraka, niti Zakona o otpadu, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nadzor je obavljen jer je 23. veljače oko 19 sati, šetajući uz potok u neposrednoj blizini Karlovačke pivovare d.d., jedna osoba pala u komu, a pas na mjestu uginuo. Inspekcijski nadzor počeo je na mjestu događaja u subotu, 24. veljače, te je nastavljen danas od ranih jutarnjih sati. Nadzor su zajednički obavljali inspekcija na radu, sanitarna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša. O današnjem nadzoru izviještena je i vodopravna inspekcija, koja nije bila nazočna.

OSIJEK - Jedna je osoba danas bila na obavijesnom razgovoru u đakovačkoj policiji u vezi s nezakonitim odlagalištem govedskih strvina na polju blizu Đakovačke Satnice, potvrdila je Edita Roterbauer, glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave. Dodala je kako je ta osoba, čiji identitet policija nije otkrila, priznala da je odvozila strvine na divlje odlagalište, a državno odvjetništvo i sanitarna inspekcija, kad prikupe sve podatke, trebaju odlučiti ima li osnova za kaznenu ili prekršajnu prijavu, kazala je Roterbauer, istaknuvši kako "nema saznanja da je meso služilo za ljudsku prehranu".

OSIJEK - Branimir Glavaš protiv kojega se vodi istražni postupak na Županijskom sudu u Osijeku u tzv slučaju "selotejp", podnio je danas preko odvjetnika podnesak istražnom sucu Mariju Kovaču u kojemu izražava nezadovoljstvo što Sud prošloga tjedna nije prihvatio saslušanje osam svjedoka koje je predložila obrana. Glavaš po svom odvjetniku Draženu Matijeviću ističe da je takvom odlukom ozbiljno dovedeno u pitanje njegovo zakonsko i ustavno pravo obrane i da je narušeno načelo jednakosti stranaka u postupku.

ZAGREB/RIJEKA - USKOK-ov odsjek u Rijeci podnio je riječkom Županijskom sudu istražni zahtjev protiv 49-godišnjeg liječnika zbog sumnje da je primao mito, izvijestilo je danas na svojim web stranicama Državno odvjetništvo. Liječnika se sumnjiči da je u studenom 2005. u Klinici za internu medicinu KBC-a Rijeka, od jednog pacijenta i njegove supruge zatražio 7.000 kuna kako bi ga primio na liječenje. USKOK nije naveo kako je liječnik razotkriven.

OSIJEK - Protiv trojice Srba, osumnjičenih za ratni zločin nad civilima u Dalju 1995., istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac jučer je na temelju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva pokrenuo istražni postupak, a dvojici uhićenih u Dalju 22. veljače odredio je pritvor od mjesec dana, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Suda. Treći osumnjičenik, protiv kojega je pokrenut istražni postupak, nedostupan je hrvatskim vlastima i za njim je raspisana tjeralica, a četvrti osumnjičenik, koji je bio zapovjednik vojne policije tzv. republike srpske krajine, za sada se vodi kao nepoznata osoba i utvrđuje se njegov identitet, rekao je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

ZAGREB - Nakon što je Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) u petak razriješilo dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića zbog odlaska u diplomaciju danas je u Narodnim novinama objavljen javni natječaj za novog ravnatelja HRT-a. Na natječaj, koji je otvoren dva tjedna, mogu se javiti hrvatski državljani s visokom stručnom spremom, s najmanje pet godina radnog iskustva, znanjem svjetskog jezika te organizacijskim i upravljačkim sposobnostima. Za glavnoga ravnatelja HRT-a ne može biti izabrana osoba s imunitetom ili je stranački ili državni dužnosnik. Ponude će biti otvorene 19. ožujka, nakon čega će Vijeće 26. ožujka primiti na razgovor kandidate koji ispunjavaju uvjete, a cilj je ravnatelja izabrati između 26. i 28. ožujka.

ZAGREB - Premijernim prikazivanjem filma "Dobro jutro" Ante Babaje večeras je u Studentskom centru (SC) počeo Treći međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, na kojem će se do 4. ožujka prikazati oko 120 filmova, od kojih šezdesetak u konkurenciji. Dokumentarni film "Dobro jutro", priču o starosti, prolaznosti vremena i sudbini, doajen hrvatskoga filma Ante Babaja snimio je u Domu umirovljenika u kojemu živi zadnjih nekoliko godina. U predvorju Kina SC postavljena je izložba fotografija iz dokumentarnih filmova producentske kuće Factum, koja ove godine obilježava 10. obljetnicu osnutka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙