FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON

Američko Ministarstvo pravosuđa u prosincu 2006. otvorilo je novu zatvorsku jedinicu u Indiani namijenjenu osuđenicima za terorizam u koju je do sada smješteno 17 osoba, većinom Arapa, a među dvojicom nemuslimana je i Hrvat Zvonko Bušić, osuđen 1976. na doživotni zatvor zbog otmice američkog zrakoplova i podmetanja eksploziva od kojeg je poginuo jedan policajac, piše u nedjelju The Washington Post. Bivši odjeljak za optuženike na smrt u zatvoru Terre Haute u Indiani preuređen je za prijem "drugorazrednih terorističkih zatvorenika, većinom Arapa muslimana, čije su mogućnosti kontakta sa vanjskim svijetom strogo ograničene", piše Post, navodeći kako su im telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a njihova međusobna komunikacija mora se odvijati na engleskom jeziku. "Jedini nemuslimanski zatvorenici su jedan neidentificirani kolumbijski militant i Zvonko Bušić (61), bivši vođa hrvatske ekstremističke skupine koja je 1976. otela putnički zrakoplov i postavila bombu koja je ubila policajca", navodi list. Zvonko Busić je u novi objekt u zatvoru Terre Haute u Indiani premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji, gdje je u ljeto 2006. odslužio tridesetu godinu zatvora nakon čega je stekao uvjete da traži pomilovanje. Iako se njegovo oslobađanje tada najavljivalo i pripremano je njegovo prebacivanje u Hrvatsku, Komisija za pomilovanja u Washingtonu odbila je Bušićevu molbu i odredila da zahtjev može ponovo podnijeti u srpnju 2008.

PRIŠTINA

Slovenski vojni kontigent u sastavu KFOR-a na Kosovu preuzeo je u nedjelju zapovjedništvo nad sektorom Zapad sa sjedištem u Peći. Svečanosti primopredaje zapovjedništva iz talijanskih u slovenske ruke u vojnoj bazi u Peći nazočili su kosovski premijer Agim Ceku, slovenski ministar obrane Karl Erjavec, zapovjednik KFOR-a njemački general Roland Kather i načelnik glavnog stožera slovenske vojske general-potpukovnik Albin Gutman. Erjavec je rekao da slovenska vojska svojim dolaskom na Kosovo želi pomoći "uspostavi mira i stabilnosti" u području. "Više mira na Kosovu znači više mira na zapadnom Balkanu i više mira u Europi". Ceku je rekao da je Kosovo danas dobilo novog prijatelja koji će pomoći izgradnji "države i njezinih sigurnosnih institucija". Slovenski kontigent na Kosovu (Sikon) broji ukupno 600 vojnika, što je najveći kontigent slovenske vojske ikada upućen u neku mirovnu operaciju. U sektoru Zapad sudjeluju i vojnici iz Italije, Argentine, Mađarske, Rumunjske i Španjolske. Slovenski vojnici neće imati posebnih nacionalnih ograničenja, posebno kada je riječ o poduzimanja mjera u eventualnim neredima.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice odgovorila je u nedjelju na iransku objavu kako se njegov nuklearni program više ne može vraćati unatrag, poručivši kako bi dovoljno samo da zaustave njegov razvoj, što bi omogućilo otvaranje dijaloga s SAD-om i međunarodnom zajednicom. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je ranije u nedjelju kako je Iran ovladao tehnologijom proizvodnje nuklearnog goriva i da je njegov program sada poput vlaka "koji nema kočnica, niti vožnje unatrag". "Ne treba im vožnja unatrag. Oni trebaju stop prekidač", poručila je Teheranu državna tajnica Rice gostujući u emisiji "Fox News Sunday" istoimene američke TV mreže. Condoleezza Rice je ponovila kako su Sjedinjene Države spremne razgovarati o trgovinskim i političkim pitanjima s Iranom, te kako se ona voljna sastati se s iranskim ministrom vanjskih poslova, ukoliko Teheran zaustavi svoj nuklerani program. Iran je prošloga tjedna ignorirao 60-dnevni rok koji mu je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a da prestane s obogaćivanjem urana. Washington je najavio kako će zbog toga tražiti dodatne sankcije UN-a protiv Teherana.

JERUZALEM

Šef izraelske tajne službe Mossada isključuje mogućnost izbijanja rata na Bliskom istoku ove godine, rekao je visoki izraelski dužnosnik, kako prenosi France presse. Šef Mossada, general Meir Dagan, rekao je to u nedjelju pred izraelskom vladom koja je razmatrala izvješća izraelskih obavještajnih službi. "Ne postoji rizik od rata na Bliskom istoku 2007.", rekao je Dagan, prema tom visokom dužnosniku. Šef vojnoobavještajne službe, general Amos Yadlin, prema istom izvoru, nije tako optimističan. On smatra da je "mogućnost izbijanja sukoba na inicijativu Sirije mala, ali da je velik rizik sirijske vojne reakcije na neku izraelsku vojnu akciju". Sirija, upozorio je Yadlin, "nastavlja jačati svoje oružane snage i pripremati se za rat". Izraelski ministar obrane Amir Peretz rekao je da bi Izrael trebao "pozorno proučiti" informacije koje dolaze iz Sirije. "Iz Sirije čujemo pozive na mir koji se upućuju istodobno s pripremama za rat", rekao je Peretz za izraelski javni radio. "Trebamo pozorno pratiti sve događaje i pripremati se za mogućnost rata, ali i ostaviti otvorenom mogućnost za mirovne pregovore", rekao je.

TEL AVIV

Funkciju vršitelja dužnosti predsjednika Izraela idući će tjedan prvi put preuzeti jedan Druz koji će mijenjati Daliu Itzik tijekom njezina jednotjednog posjeta Sjedinjenim Državama, piše u nedjelju dnevnik Yediot Ahronot. Majali Whbee, zastupnik vladajuće stranke Kadima, istodobno će obnašati i dužnost predsjednika Knesseta. Prema pisanju izraelskih medija, to će biti prvi put da židovska država, barem privremeno, ima nežidova na svom čelu od 1. stoljeća prije Krista i vladavine Heroda velikog. Predsjednik Knesseta prema izraelskom zakonu obnaša dužnost predsjednika države ako je on spriječen ili odsutan. Predsjednica parlamenta Dalia Itzik je dužnost privremene predsjednice države preuzela potkraj siječnja nakon što je Moshe Katsav privremeno odstupio jer je ured državnog tužitelja iznio nacrt optužnice koja ga tereti za navodno silovanje i neprimjereno seksualno ponašanje. Whbee (53) je jedini zastupnik Kadime među sedmero potpredsjednika Knesseta. Druzi potječu s područja današnjeg Libanona, a njihova je vjera jednim dijelom preuzeta iz Kurana iako se oni ne smatraju muslimanima. Druzi žive u Libanonu, Izraelu, Siriji, Turskoj i Jordanu i lojalni su zemljama u kojima žive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙