FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz: Pet "Cezara" za "Lady Chatterly"

PARIZ, 25. veljače 2007. (Hina) - Francuska adaptacija književnog klasika D.H. Lawrencea "Ljubavnik Lady Chatterley", redateljice Pascale Ferran proglašena je najboljim francuskim filmom godine na 32. svečanosti dodjele nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oscaru, održanoj u Parizu.
PARIZ, 25. veljače 2007. (Hina) - Francuska adaptacija književnog klasika D.H. Lawrencea "Ljubavnik Lady Chatterley", redateljice Pascale Ferran proglašena je najboljim francuskim filmom godine na 32. svečanosti dodjele nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oscaru, održanoj u Parizu.

"Primam nama najdražeg Cezara kojim zapravo nagrađujete cijelu ekipu koja je radila na ovom filmu", rekla je skromno, primajući nagradu 46-godišnja redateljica, a film je osvojio ukupno pet nagrada. Cezara za najbolju glavnu žensku ulogu u istom filmu dobila je 30-godišnja Marina Hands (na slici), kazališna glumica i prema mišljenju kritičara veliko glumačko otkriće, a film je dobio još tri Cezara - za najbolje kostime koji je primila Marie-Claude Altot, za najbolju fotografiju (Julien Hirsch) i za najbolji adaptirani scenarij, prenio je France presse.

"Lady Chatterley" je i prije proglašenja smatran velikim favoritom ovog filmskog festivala sa devet nominacija. Drugo veliko filmsko ostvarenje i favorit kritike, bio je triler "Ne le dis a personne" (Nemoj nikomu reći) redatelja Guillaumea Caneta, koji je osvojio četiri Cezara - za najboljeg redatelja, najboljeg glavnog glumca - Francois Cluzet, najbolju glazbu koju je skladao Mathieu Chedid i najbolju montažu Hervea de Luzea.

I taj je film nominiran u devet kategorija, poput filma "Indigenes" (u engleskom prijevodu "Days of Glory") Rachida Bouchareba, alžirsko-francuskog redatelja, koji se na kraju morao zadovoljiti jednim Cezarom, onim za najbolji originalni scenarij. Film nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Drami "Je vais bien ne t'en fais pas" redatelja Philippea Lioreta pripao je Cezara za najbolju sporednu mušku ulogu koju je primio Kad Merat i za najbolju žensku glumačku nadu Melanie Laurent, izvijestio je Reuters.

Počasne nagrade primili su glumica Marlene Jobert i Britanac Jude Law, a Cezar za najbolji dokumentarni film pripao je filmu Karla Zeroa i Michela Royera "Dans la peau de Jacques Chirac" (U koži Jacquesa Chiraca), satirički prikaz života francuskog predsjednika.

Ugledna francuska filmska nagrada Cezar za najbolji strani film dodijeljena je američkom filmu "Little miss Sunshine" Jonathana Daytona i Valerie Faris.

Film "Little miss Sunshine" koji je snimljen s malim budžetom, prvi je dugometražni film Jonathana Daytona i Valerie Faris, a priča o putovanju jedne američke obitelj u Volkswagenovu minibusu u Kaliforniju kako bi prijavili kći na natječaj za "mini miss".

Film je na opće iznenađenje koncem siječnja osvojio nekoliko američkih strukovnih nagrada i tako popravio izglede da dobije Oscara za najbolji film, najugledniji zlatni kipić koji se dodjeljuje u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙