FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2007.(Hina) -
ZAGREB, 23. veljače 2007.(Hina) -

ZAGREB - Nadzorni odbor Brodosplita, kako se doznaje, na sjednici održanoj sinoć u Zagrebu opozvao je predsjednika Uprave splitskoga brodogradilišta Gorana Vukasovića i člana Uprave Antu Luetića, protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu jučer zatražilo istragu i pritvor. Nadzorni odbor je istodobno odlučio da treći član Uprave splitskog brodogradilišta Domagoj Klarić nastavi obavljati poslove Uprave do izbora nove. Nećemo žuriti s izborom nove Uprave jer želimo izabrati onoga tko će moći odgovoriti zadacima koji su pred tim brodogradilištem, kazao je sinoć u izjavi za HTV-ovu emisiju "Otvoreno" ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita. Županijsko državno odvjetništvo Vukasovića i Luetića, zajedno s posrednikom u sklapanju brodograđevnih ugovora Dragom Mačekom, tereti za zloporabu položaja i ovlasti kojima su brodogradilište oštetili za 4,7 milijuna dolara te za kažnjivo djelo "pranja" tog novca.

ZAGREB - Nijedan od dvojice kandidata za suca Ustavnoga suda nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova saborskih zastupnika, pa će se čitava procedura imenovanja ponoviti otpočetka. Sabor je sinoć trebao odlučiti hoće li u Ustavnom sudu Milana Vukovića, kojemu 1. ožujka istječe osmogodišnji mandat, na prijedlog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, zamijeniti profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Krapac ili pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi. Za Koketija se tajnim glasovanjem izjasnilo 26, a za Krapca 73 zastupnika. Budući da nijedan od kandidata nije dobio potrebnih 77 glasova, predsjednik Sabora Vladimir Šeks proglasio je da ustavni sudac nije izabran, a čitava procedura - javni poziv, razgovori kandidata s Odborom za Ustav te glasovanje, ponovit će se ispočetka. Šeks je podsjetio da najesen istječe mandat još osam ustavnih sudaca. Glasovanjem o kandidatima za ustavnog suca Sabor je završio 24. sjednicu.

ZAGREB - Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u 2004. godini u Hrvatskoj je iznosio 48.426 kuna ili 6.461 euro. Podaci ukazuju i na značajne razlike u gospodarskoj razvijenosti među pojedinim dijelovima Hrvatske, s obzirom da je BDP po stanovniku u Gradu Zagrebu bio više od tri puta veći nego u županiji s najnižim BDP-om po stanovniku - Vukovarsko -srijemskoj. BDP po stanovniku u Gradu Zagrebu je u 2004. godini iznosio 11.660 eura, dok je u Vukovarsko-srijemskoj županiju bio 3.667 eura. Iz zavoda za statistiku napominju kako podaci o BDP-u na razini županije po stanovniku mjere proizvodnost, a ne životni standard u toj županiji. Od 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba u čak 17 županija BDP po stanovniku bio je niži od državnog prosjeka.

ZAGREB - U Galeriji Klovićevi dvori sinoć je otvorena izložba slikara Rogera Bertemesa (1927.- 2006.) kojom je počela kulturna muzejsko-galerijska suradnje između Hrvatske i Luksemburga, netom nakon potpisanog ugovora o kulturnoj suradnji. Roger Bertemes, premda hrvatskoj javnosti nepoznat, jedan je od slikara kojim Luksemburg na inozemnoj umjetničkoj sceni s ponosom predstavlja vlastitu umjetničku produkciju druge polovice 20. stoljeća. Ministar kulture Božo Biškupić je podsjetio da je Roger Bertemes početkom Domovinskog rata zajedno s vodećim europskim intelektualcima, nobelovcima, pjesnicima i slikarima potpisao potporu Hrvatskoj za njezino međunarodno priznanje.

SPLIT - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć večeras je premijerno izvedena opera Giaccoma Puccinija "La Boheme" u režiji Dore Ruždjak-Podolski pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Vrhunski splitski operni umjetnici Valentina Fijačko, Tomislav Mužek, Kiril Manolov, Snežana Savičević, Alen Ruško i Luciano Batinić tumače likove pariške boeme - svijeta marginalaca i neuspjelih umjetnika 19. stoljeća, koje je Puccini smjestio u ambijent tavana, bistroa i predgrađa.

ZAGREB - Hrvatski astronom i voditelj Znanstveno-edukacijskoga centra "Višnjan" Korado Korlević održao je sinoć u zagrebačkom Muzeju za umjetnosti i obrt, u kojemu još tri dana traje izložba ''Leonardo da Vinci: Atlantski kodeks'', predavanje "Na Leonardovu tragu". Brojnim posjetiteljima u atriju Muzeja predstavljen je i projekt Znanstveno-edukacijskoga centra "Višnjan" - Vip Eureka koji je jedinstvena smotra multidisciplinarnoga stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca. Izložbu ''Leonardo da Vinci: Atlantski kodeks'', koja je otvorena u prosincu prošle godine, do sada je vidjelo više od 57.000 posjetitelja, a razgledati se može još do 25. veljače. Vrata Muzeja će 24. veljače biti otvorena do ponoći, a posljednjega dana izložbe do 22 sata.

KARLOVAC - Roman Irene Lukšić "Pismo iz Sankt Peterburga" predstavljen je javnosti sinoć u karlovačkoj Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić". Roman govori o svijetu međunarodnih simpozija i kroz njih o mnogim ruskim autorima, rekao je književni kritičar Branimir Donat, dodajući kako bi njemu takav roman, s mnoštvom likova i situacija, bio znatno manje privlačan da Irena Lukšić nije izniman poznavatelj ruske književnosti. Knjiga je pisana s velikim literarnim znanjem i dobrim ukusom, ocijenio je Donat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙