FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tvrdnje o silovanju raspiruju vatru u Iraku

BAGDAD, 21. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tvrdnje jedne pripadnice sunitske vjere da su je silovali članovi iračke policije u kojoj dominiraju šijiti izazvala je u srijedu političko uzbuđenje u Iraku te pojačala ionako napete odnose između dvije frakcije.
BAGDAD, 21. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tvrdnje jedne pripadnice sunitske vjere da su je silovali članovi iračke policije u kojoj dominiraju šijiti izazvala je u srijedu političko uzbuđenje u Iraku te pojačala ionako napete odnose između dvije frakcije.

Emotivni naslovi u sunitskim i šijitskim listovima pokazuju kako ovaj slučaj dijeli Iračane prema vjerskoj pripadnosti te potpaljuje napetosti koje ionako izazivaju val nasilja koji je doveo zemlju do ruba građanskog rata.

Ured šijitskog premijera Nurija al-Malikija poduzeo je sporan korak objavivši medicinsko izvješće o liječenju 20-godišnjakinje koja je primljena u nedjelju u američku bolnicu u Bagdadu bez znakova napada.

Američka se vojska distancirala od ovog koraka tvrdeći kako bolnica nije predala izvješće vladi.

"Izvješće nije došlo od američkih snaga. Imamo strogu politiku - nikada ne objavljujemo bilo kakve medicinske informacije o pacijentima", kazao je glasnogovornik američkih snaga u Iraku general William Caldwell.

No, o tome kako je ovo ozbiljan problem svjedoči i činjenica da je Caldwell zatražio od zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Davida Petraesa da naredi istragu o liječenju Sabreen al-Janabi, žene koja je prijavila silovanje.

Sabreen al Janabi rekla je novinarima da su policajci pretraživali njenu kuću u Bagdadu tražeći oružje te da su je odveli i silovali. Nije jasno kada se i gdje dogodilo silovanje.

Malikijev ured je reagirao brzo na tvrdnje čim su se pojavile u ponedjeljak te je naredio brzu istragu koja nije razriješila optužene policajce ikakve sumnje, ali ih je pohvalio, što je izazvalo bijes sunita.

Premijerov ured je objavio da su protiv žene postojala tri uhidbena naloga te da je prilikom premetačine bio prisutan i američki časnik. Prilikom premetačine pronađena je rupa koja njenu kuću povezuje s drugom kućom koja se koristila za liječenje ranjenih pobunjenika.

"Maliki negira da je Sabreen silovana i odlučio je nagraditi optužene", naslov je u "al Mashriqu", sunitskim neovisnim novinama, dok "al Bayaan", list blizak Malikijevoj Dawa stranci ističe "Sabreene al Janabi je lažljivica i vlasti je traže".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙