FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora Šeks u posjetu Crnoj Gori

PODGORICA, 19. veljače 2007. (Hina) - Pitanja ratne odštete i granica između Crne Gore i Hrvatske otvorena su pitanja koja trebaju riješiti dvije vlade, kazali su u ponedjeljak u Podgorici predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.
PODGORICA, 19. veljače 2007. (Hina) - Pitanja ratne odštete i granica između Crne Gore i Hrvatske otvorena su pitanja koja trebaju riješiti dvije vlade, kazali su u ponedjeljak u Podgorici predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Šeks je razgovorom sa svojim domaćinom počeo dvodnevni službeni posjet Crnoj Gori.

"U ime Sabora pozdravljam memorandum Međudržavnog savjeta Hrvatske i Crne Gore koji su obje vlade potpisale a koji se odnosi na djelomičnu naknadu ratne štete", rekao je Šeks na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodajući da Zagreb Podgorici još nije poslao službeni zahtjev za ratnom odštetom.

Crna Gora je prema memorandumu Međudržavnog savjeta isplatila 375 tisuća eura nadoknade Konavlima za pljačku stočnog fonda. Izravna materijalna šteta samo za područje Konavala procjenjuje se na najmanje 35 milijuna eura.

"Crna Gora je u tom ratu bila zloupotrebljena i osjeća moralnu obvezu da makar simbolično nadoknadi nastalu štetu", kazao je Krivokapić dodajući da Podgorica nije odredila rokove za isplatu ratne štete.

"Prema odluci Hrvatskog sabora iz 1991. o oružanoj agresiji na Hrvatsku Crna Gora nije bila istaknuta kao agresor iako je u kasnijoj deklaraciji Podgorica proglašena agresorom na Hrvatsku", rekao je Šeks.

"Nikada više Crna Gora neće razarati i ići u tuđe niti će biti dio projekta koji će nanositi štetu drugim južnoslavenskim narodima", istaknuo je Krivokapić.

Koraci Crne Gore poput djelomične isplate odštete i izgradnje dječjeg vrtića u Dubrovniku dobri su koraci prema moralnoj i političkoj satisfakciji, kazao je Šeks dodajući da ideju o vlasničkim udjelima Hrvatske u crnogorskim tvrtkama trebaju "smireno razmotriti obje vlade".

Predsjednici dvaju parlamenata rekli su da se privremeni sporazum o granicama provodi bez problema te istaknuli obostranu dobru volju da dvije vlade ubrzo postignu trajni sporazum o granicama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem odbacivanju hrvatske tužbe protiv Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Šeks je rekao da će o tome odluku donijeti hrvatska Vlada.

Šeks i Krivokapić zauzeli su se i za nastavak regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa te ulazak Podgorice i Zagreba u euroatlantske integracije.

Predsjednik Sabora svog je domaćina pozvao na konferenciju predsjednika parlamenata SEECP-a koja će se u travnju održati u Zagrebu.

Službeni posjet Podgorici Šeks je nastavio razgovorom s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, a poslije podne se sastaje i s premijerom Željkom Šturanovićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙