FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko 10 tisuća maškara u riječkoj karnevalskoj povorci

RIJEKA,18. veljače 2007.(Hina) - U tradicionalnoj karnevalskoj povorci u središtu Rijeke sudjeluje stotinjak karnevalskih skupina s 10.000 maškara iz Hrvatske i inozemstva.
RIJEKA,18. veljače 2007.(Hina) - U tradicionalnoj karnevalskoj povorci u središtu Rijeke sudjeluje stotinjak karnevalskih skupina s 10.000 maškara iz Hrvatske i inozemstva.

Po procjenama organizatora, karnevalsku povorku na ulicama i trgovima pratit će tijekom cijelog dana, zahvaljujući lijepom vremenu, oko 100.000 Riječana i njihovih gostiju. Ta je povorka vrhunac riječkog karnevala, koji se ove godine održava 24. put, a u njoj su tradicionalne maske iz šire okolice Rijeke, karnevalske skupine te alegorijska vozila.

Na šest mjesta postavljene su pozornice s kojih se pušta glazba, a popularni voditelji najavljuju skupine.

Nakon mimohoda, koji tradicionalno završava navečer prolaskom Halubajskih zvončara, u Riječkoj luci će se organizirati jedinstveno spaljivanje Pusta, lutke koja simbolizira sva zla protekle godine, na moru. Zabava će se nastaviti na obližnjem gatu tijekom noći, a nastupit će popularni glazbenici.

Začetak karnevalske povorke središtem Rijeke bio je godine 1982., kada su Korzom spontano prošle tri karnevalske skupine. Nakon toga u mimohodu je svake godine sudjelovalo sve više skupina, a već 1990. povorku je na ulicama pratilo 80.000 ljudi. Na povorci kao središnjem događaju riječki karneval je postao najvažnijim turističkim proizvodom Rijeke, a ujedno i među najprepoznatljivijim elementima toga grada u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Organizatori riječkoga karnevala su Turistička zajednica Rijeke, grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Županijska turistička zajednica i Hrvatska turistička zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙