FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić na premijeri filma "Neugodna istina"

ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma "Neugodna istina" bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gora nazočio je večeras hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i drugi visoki hrvatski dužnosnici u kinu CineStar Zagreb .
ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma "Neugodna istina" bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gora nazočio je večeras hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i drugi visoki hrvatski dužnosnici u kinu CineStar Zagreb .

Film u režiji Davisa Guggenheima, snimljen prema Goreovoj istoimenoj knjizi, prezentira alarmantne podatke o klimatskim promjenama na Zemlji i upozorenja znanstvenika na velike opasnosti koje od toga prijete. Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Algoritam.

U film "Neugodna istina" utkana je priča o Goreovom osobnom putovanju od studenta punog ideala do čovjeka koji je umalo postao predsjednikom, ali je ipak život odlučio posvetiti posljedicama globalnog zagrijavanja, vjerujući da vremena za promjenu još uvijek ima.

Nakon projekcije filma predsjednik Mesić novinarima je izjavio da je film na njega djelovao šokantno ali ne i katastrofično, jer autor "jasno pokazuje da postoji izlaz u rješavanju ovog problema".

Film bi trebalo prikazati na televiziji kako bi bio dostupan svakom gledatelju. Na taj ćemo način, kazao je predsjednik Mesić, saznati što pojedinac ali i cijela zajednica može učiniti na rješavanju problema globalnog zatopljenja.

Na pitanje kako aktualna hrvatska vlast, odnosno njegov Ured i Vlada, mogu početi rješavati ovaj problem, Mesić je kazao da se to može započeti odmah, primjerice zamjenom običnih žarulja štednim.

Predsjednik Mesić je ocijenio kako u Hrvatskoj nema dovoljno političke volje za rješavanjem ovog problema, ali da se usprkos toga može učiniti puno u sprječavanju globalnog zatopljenja, danas gorućeg svjetskog problema.

Na pitanje da li bi trebalo smanjiti porez onima koji kupuju ekološke proizvode, Predsjednik je odgovorio da je to vrlo dobar prijedlog.

Na novinarsku tvrdnju da je s odvjetnikom Čedom Prodanovićem dogovarao obranu hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka, predsjednik Mesić je izjavio da će izvršiti svoje zakonske obveze kao građanin i da se o tome još može razgovarati.

Inače, branitelj generala Ivana Čermaka pred Haaškim sudom Čedo Prodanović izjavio je danas u emisiji "Total direkt" Media servisa da je s predsjednikom Mesićem dogovorio da će biti svjedok obrane.

Na premijeri filma "Neugodna istina" bili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, predstavnici Diplomatskog zbora u Hrvatskoj, predstavnici Ureda predsjednika te kulturni i javni djelatnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙