FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO misli da je ubio talibanskog ratnog vođu

ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - U Afganistanu bi nadolazeće proljeće moglo biti vrlo burno, jer NATO želi preuzeti vojnu incijativu, a istodobno talibani najavljuju veliku ofenzivu što bi moglo dovesti do najžešćih sukoba od pada talibanskog režima krajem 2001. godine, javljaju agencije.
ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - U Afganistanu bi nadolazeće proljeće moglo biti vrlo burno, jer NATO želi preuzeti vojnu incijativu, a istodobno talibani najavljuju veliku ofenzivu što bi moglo dovesti do najžešćih sukoba od pada talibanskog režima krajem 2001. godine, javljaju agencije.

Nakon dosad najsnažnijih sukoba u ljeto 2006. na jugu zemlje, Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti (ISAF) dobile su pojačanja u ljudstvu i opremi kao pripremu za "veliku proljetnu bitku".

"U nadolazećim mjesecima, ISAF će izvoditi važne operacije kako bi proširio autoritet vladi i olakšao projekte obnove", rekao je glasnogovornik ISAF-a Tom Collins.

"Nećemo samo držati talibane na distanci već ćemo im se suprotstaviti vrlo agresivno", upozorio je američki veleposlanik u Kabulu Ronald Neumann.

U očekivanju velikog sukoba, od početka godine pojačavaju se redovne vojne aktivnosti savezničkih snaga u Afganistanu pa je u zračnom napadu snaga NATO-a u srijedu ujutro pogođen kompleks u kojem je bilo sjedište talibanskog vođe odgovornog za val nasilja u južnom Afganistanu i koji je tom prilikom, vjeruju u NATO-u poginuo.

Pogođeni kompleks nalazio se na oko pola sata udaljenosti od Muse Qale, koju su talibani pregazili prije dva tjedna i za napad na koju je, prema NATO-u, bio odgovoran danas ubijeni vođa.

"Uklonili smo još jednog vođu talibanskih neprijatelja, koji tako više neće ugrožavati mir i sigurnost afganistanskog naroda i budućnosti", rekla je predstavnica ISAF-a Angela Billings.

Istodobno i talibani predviđaju ofenzivu. Mula Abdul Rahim, predstavljen kao glavni zapovjednik talibana za provinciju Helmand, izjavio je kako će između 8 i 10 tisuća boraca "borbeno provesti proljeće", nakon uobičajenog zimskog smirenja.

"Osim tih ratnika, imamo 200 ljudi spremnih dati život za svoju zemlju i vjeru. Te ćemo ljudske bombe iskoristiti da među neprijateljima napravimo što više žrtava", rekao je.

Službena statistika pokazuje da je 2006. protiv pripadnika ISAF-a i afganistanskih vlasti počinjeno oko 130 samoubilačkih napada, u odnosu na dvadesetak godinu prije.

Broj pripadnika snaga NATO-a u godinu dana se povećao s devet tisuća na 35 500, ali se na jugu Afganistana, gdje je koncentrirana pobuna, nalazi tek oko trećine tog broja, jer Francuzi, Nijemci, Talijani i drugi svoje vojnike ne puštaju u to područje.

"Narod na jugu zemlje ima osjećaj da se talibani vraćaju. A dojam je silno važan u toj zemlji govorkanja, u kojoj je većina stanovništva nepismena", rekao je pakistanski novinar i stručnjak za Afganistan Ahmed Rashid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙