FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unos većih količina ugljikohidrata ne utječe nužno na razvoj raka debelog crijeva

Stockholm , 14. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Unošenje u organizam većih količina ugljikohidrata, prema rezultatima zadnjih saznanja švedskih znanstvenika, ne povećava opasnost od nastanka raka debelog crijeva kod žena, objavljeno je u zadnjem broju stručnog časopisu American Journal of Epidemiology.
Stockholm , 14. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Unošenje u organizam većih količina ugljikohidrata, prema rezultatima zadnjih saznanja švedskih znanstvenika, ne povećava opasnost od nastanka raka debelog crijeva kod žena, objavljeno je u zadnjem broju stručnog časopisu American Journal of Epidemiology.

Dr. Susanna C. Larsson i njezini kolege sa štokholmskog Karolinska Institute objavili su da, protivno dosadašnjem vjerovanju prema kojemu veći unos šećera i ugljikohidrata u organizam utječe na razvoj raka debelog crijeva, najnoviji podaci pobijaju tu teoriju.

Švedski su znanstvenici kod 61.433 žena, članica udruge Swedish Mammography Cohort, u razdoblju od 1987. do 1990. pratili količinu ugljikohidrata što je sudionice istraživanja unose u organizam, zatim način na koji organizam reagira na unos šećera i kolika je vjerojatnost da se kod njih razvije rak debelog crijeva. Sve ispitanice na početku studije ispunile su upitnik u kojemu su im postavljena precizna pitanja o tomu konzumiraju li 67 navedenih namirnica, a 1997. ispunile su još jedan upitnik u kojemu im je postavljeno pitanje o konzumiranju dodatnih 96 namirnica.

Tijekom 15 i pol godina koliko je trajalo istraživanje, odnosno tijekom kojega je praćen način prehrane spomenute skupine žena, dijagnosticirano je 879 slučajeva karcinoma debelog crijeva, a znanstvenici nisu pronašli nikakvu čvrstu vezu između unosa ugljikohidrata, porasta vrijednosti šećera u krvi i opasnosti od razvoja raka debelog crijeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙