Dr. Susanna C. Larsson i njezini kolege sa štokholmskog Karolinska Institute objavili su da, protivno dosadašnjem vjerovanju prema kojemu veći unos šećera i ugljikohidrata u organizam utječe na razvoj raka debelog crijeva, najnoviji podaci pobijaju tu teoriju.
Švedski su znanstvenici kod 61.433 žena, članica udruge Swedish Mammography Cohort, u razdoblju od 1987. do 1990. pratili količinu ugljikohidrata što je sudionice istraživanja unose u organizam, zatim način na koji organizam reagira na unos šećera i kolika je vjerojatnost da se kod njih razvije rak debelog crijeva. Sve ispitanice na početku studije ispunile su upitnik u kojemu su im postavljena precizna pitanja o tomu konzumiraju li 67 navedenih namirnica, a 1997. ispunile su još jedan upitnik u kojemu im je postavljeno pitanje o konzumiranju dodatnih 96 namirnica.
Tijekom 15 i pol godina koliko je trajalo istraživanje, odnosno tijekom kojega je praćen način prehrane spomenute skupine žena, dijagnosticirano je 879 slučajeva karcinoma debelog crijeva, a znanstvenici nisu pronašli nikakvu čvrstu vezu između unosa ugljikohidrata, porasta vrijednosti šećera u krvi i opasnosti od razvoja raka debelog crijeva.