FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković posjetio World Ag Expo u Kaliforniji

WASHINGTON/FRESNO,14. siječnja(Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković, koji boravi u službenom posjetu Kanadi i SAD-u, u utorak je posjetio najveći svjetski poljoprivredni sajam World Ag Expo u Tulareu u Kaliforniji i sastao se s kalifornijskim ministrom poljoprivrede A.G. Kawamurom.
WASHINGTON/FRESNO,14. siječnja(Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković, koji boravi u službenom posjetu Kanadi i SAD-u, u utorak je posjetio najveći svjetski poljoprivredni sajam World Ag Expo u Tulareu u Kaliforniji i sastao se s kalifornijskim ministrom poljoprivrede A.G. Kawamurom.

World Ag Expo održava se drugog tjedna u veljači u Tulareu, kraj Fresna, u kalifornijskoj dolini San Joaqin. Izložba, koja se održava na 2.3 milijuna četvornih metara, okuplja više od 1.500 izlagača i preko 100.000 posjetitelja i najveća je takve vrste u svijetu.

Ministar Čobanović kazao je u telefonskom razgovoru kako je World Ag Expo "vrlo impresivan sajam s puno izlagača iz cijelog svijeta, gdje je izloženo sve od vrhunske poljoprivredne mehanizacije do vrlo kvalitetne stoke". Dodao je kako bi trebalo nekoliko dana da se obiđe cijeli sajam.

Hrvatski ministar sastao se i s kalifornijskim ministrom poljoprivrede A.G. Kawamurom s kojim je razgovarao o stanju agrara u dvije zemlje, o prilagodbama u hrvatskoj poljoprivredi u procesu pridruživanja EU, o strukturiranju poljoprivrednih gospodarstava i preorijentaciji na veću proizvodnju voća i povrća u Hrvatskoj, u čemu Kalifornija prednjači u SAD.

"U kontekstu našeg nacionalnog programa navodnjavanja, interesirali smo se i za njihova iskustva u programima i organizaciji navodnjavanja i dogovorili uspostavu suradnje hrvatskih i kalifornijskih stručnjaka za to područje", kazao je ministar Čobanković

Ministar Čobanković u srijedu će u blizini Los Angelesa posjetiti veliki reprodukcijski centar kompanije World Wide Sires, koji već surađuje s Hrvatskim reprodukcijskim centrom u Križevcima. Također će obići jedno od najvećih poljoprivrednih gospodarstva u Kaliforniji, farmu muznih krava s 9.000 grla i 10.000 hektara oranica, vinograda i nasada badema.

U četvrtak će hrvatski ministar posjetiti vinorodnu dolinu Napa, kod San Francisca, gdje će obići vinariju hrvatskog iseljenika Miljenka Mikea Grgicha i vinariju Mondavi, te u organizaciji kalifornijskog ministarstva poljoprivrede održati sastanak s vinogradarima iz toga kraja.

Tijekom boravka u Kanadi i Kaliforniji, ministar Čobanković održao je više sastanaka s hrvatskim iseljenicima. U nedjelju je takav susret održan u Hrvatskom domu u San Pedru, kraj Los Angelesa,

"To je bio izuzetno dobar i konstruktivan sastanak. Ljudi koji se misle vratiti iskazali su interes za koncesije za zemljišta za podizanje nasada maslina i vinograda", rekao je Čobanković. Na sastanku je ministar istaknuo primjer uspješnog iseljeničkog ulaganja u sektor poljoprivrede, kakvo je ostvario kalifornijski poduzetnik Steve Bubalo u Vrani kod Biograda, gdje nekada zapušteno poljoprivredno dobro danas uspješno posluje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙