FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 12. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjedniku SDP-a Ivicu Račanu danas je u Gradskoj bolnici u Muenchenu utvrđen karcinom uretera te mu je učinjena lijevostrana nefrektomija, a operativnim mu je zahvatom uklonjem lijevi bubreg, ureter i limni čvorovi, priopćeno je iz SDP-a. Operacija je protekla uredno i bez komplikacija, Račan se probudio iz opće anestezije i osjeća se dobro, te je smješten na odjelu intenzivne njege, priopćila je voditeljica SDP-ova ureda za odnose s javnošću Gordana Grbić. Operativni zahvat je, kao glavni operater, izveo prof. dr. Albrecht Schilling, voditelj urološkog odjela muenchenske bolnice, sa svojim liječničkim timom.

ZAGREB - Povjerenstvo za decentralizaciju Vlade Republike Hrvatske održalo je danas sjednicu u prostorijama Središnjeg državnog ureda za upravu. Predsjednik Povjerenstva državni tajnik Antun Palarić izrazio je zadovoljstvo zbog aktivnog sudjelovanja u radu Povjerenstva i Hrvatske zajednice županija, čiji je predsjednik Damir Bajs istaknuo potrebu za partnerskim odnosom u cjelokupnom procesu decentralizacije, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za upravu. Voditelj CARDS projekta "Jačanje sposobnosti upravne decentralizacije" Giovanni Morsiani u polugodišnjem izvješću na sastanku je prezentirao procjenu stanja u sektorima zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja ističući pritom i smjernice za daljnju decentralizaciju.

OSIJEK - Branimir Glavaš, koji je u subotu, 10. veljače, iz osječke Kliničke bolnice pušten na kućno liječenje, nalazi se u svom stanu, gdje se oporavlja i priprema za obranu na zagrebačkom i osječkom sudu, u slučajevima "garaža" i "selotejp", izvijestio je danas Glavašev odvjetnik Marko Dumančić na konferenciji za novinare u Osijeku. Zbog zaštite svoje privatnosti i zdravlja i na preporuku liječnika, a i zbog sudskog postupka, Branimir Glavaš ne izlazi u javnost, već se preko svojih odvjetnika priprema za istražna ročišta, koja su na osječkom Županijskom sudu zakazana za 14. veljače, a na Zagrebačkom 19. i 20. veljače, kojima neće biti nazočan, kazao je Dumančić. Dodao je kako je uvjeren da će odvjetnički tim Branimira Glavaša u kojemu su, uz Dumančića, još Dražen Matijević i Ante Madunić pred Sudom dokazati Glavaševu nevinost.

ZAGREB - Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi upozorio je danas da, nakon dvogodišnjih neuspješnih pregovora s Ministarstvom kulture, oko 1.750 zaposlenih u ustanovama kulture na državnom proračunu i dalje prima manje plaće u odnosu na druge javne službe. Hrvatska je zrela za štrajk u kulturi, kako bi se vidjelo da djelatnici u kulturi predano rade svoje posao, kao i da uopće postoje, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare. Premijer i ministri rado odlaze na koncerte i u muzeje, no kada treba vrednovati ljude koji rade u kulturi onda za njih nema novaca, istaknuo je Sever.

ZAGREB - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske neće dozvoliti predsjedniku Novog sindikata Mariju Ivekoviću da podijeli zaposlene u zdravstvu na zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, istaknula je predsjednica toga sindikata Spomenka Avberšek na današnjoj konferenciji za novinare. Optužujući Ivekovića za neodgovorno manipuliranje radnicima i lažna obećanja, Avberšek je ustvrdila da bi podjela sustava na zdravstveni i nezdravstveni sektor donijela veliko zlo, pogotovo za oko 15.000 nezdravstvenih radnika. Iveković se zalaže za outsourcing, tj. izdvajanje nezdravstvenog osoblja iz sustava, koje bi potom završilo u privatiziranim servisima a nakon toga, kako pokazuju dosadašnja iskustva, polovica njih na burzi rada, tvrdi Avberšek.

ZAGREB - Ovogodišnja pjesnička nagrada Goranov vijenac bit će dodijeljena pjesniku Mili Stojiću za ukupan prinos hrvatskoj pjesničkoj umjetnosti na svečanosti u Lukovdolu, 21. ožujka. Odluku o tome donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Nikica Petrak, Adriana Škunca i Tvrtko Vuković, izvijestio je danas Branko Čegec, predsjednik Goranova proljeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava 44. put. U sklopu Goranova proljeća dodjeljuje se i nagrada Goran za mlade pjesnike, koja je pripala pjesnikinji Mariji Andrijašević za rukopis "dedukcija, dedukcija, moj watsone (trilogija)".

RIJEKA - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom prošle godine usklađivala je 274 akcije traganja i spašavanja na moru, koje su provodile lučke kapetanije i ispostave, što je u odnosu na prethodnu godinu 8 posto manje, izvijestili su danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U akcijama na moru spašeno je 686 osoba, što je 57 osoba više nego prethodne godine. Poginulo je 28 osoba ili tri osobe više nego prethodne godine, ozlijeđeno je 37 osoba, a dvije su nestale. Najviše akcija traganja i spašavanja odnosi se na pomoć posadama plovila koja su, uglavnom zbog kvara na motoru, plutala na moru. Potonulih brodova bilo je tri puta manje nego godinu prije, a za polovicu manje bilo je sudara na moru i požara.

PULA - Bez obzira na peticiju od 6500 potpisa građana koja je početkom siječnja predana predsjedniku Županijske skupštine, a kojom se traži obustava gradnje tvornice kamene vune "Rochwool" u Pićnu na Labinštini, Skupština Istarske županije neće raspisati referendum o tom pitanju, istaknuo je SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Anton Peruško na današnjoj konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, sukladno odluci Središnjeg državnog ureda za upravu, raspisivanje referenduma o tom pitanju nije u nadležnosti županijske skupštine. "Odlukom Središnjeg državnog ureda za upravu za tvornicu kamene vune u Pićnu izdana je sva potrebna dokumentacija za gradnju, rješenje o procjeni utjecaja na okoliš, lokacijska i građevinska dozvola koju izdaje Ured državne uprave i državna tijela te je shodno tomu zaključeno da je riječ o poslovima državne uprave, a ne lokalne samouprave", izjavio je Peruško.

ZAGREB - Civitas - udruga za promicanje civilnog društva posredstvom medija priopćila je danas da je otvorila savjetodavnu liniju na kojoj dežuraju školski psiholog, pedagog ili novinar. Zbog sve učestalijih upita i rasprava o utjecaju medijskih sadržaja na mlade Civitas poziva djecu i mlade, profesore, pedagoge, roditelje i odgajatelje da se jave radnog dana između 10 i 13 sati na telefone 01/4923 398 ili 091/11 000 99, ili posredstvom e-maila na civitas@hi.t-com.hr, faksa na 01/4923 407, te pismom na Civitas, 10.000 Zagreb, Ilica 36. Civitas već šest godina provodi program "Medijsko opismenjavanje", a njime je obuhvaćeno više od tisuću učenika i više od dvjestotinjak mališana predškolske dobi.

ZAGREB - Kanadski veleposlanik Thomas Marr posjetio je danas Odjel dječje onkologije Kliničke bolnice Sestre Milosrdnice i razgledao opremu kupljenu sredstvima prikupljenim na prošlogodišnjoj humanitarnoj utrci Terry Fox Run, koju organizira i kanadsko veleposlanstvo. Sredstvima u iznosu od 664 tisuće kuna kupljen je digestor - aparat za pripremu citostatika, infuziomati, pročišćavači zraka koji omogućavaju sterilne prostore u kojima se liječe mališani oboljeli od malignih oboljenja, te suvremeni ultrazvuk za dijagnostiku tumora abdomena i glave. Riječ je o uređajima za brzu i točnu dijagnostiku, te primjenu adekvatne terapije, pojasnio je predstojnik Klinike za pedijatriju Tomislav Franjo Hajnžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙