FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće EU-a o Iranu, Afganistanu i Sudanu

BRUXELLES,12. veljače (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije postigli su u ponedjeljak u Bruxellesu politički dogovor o primjeni sankcija UN-a protiv Irana.
BRUXELLES,12. veljače (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije postigli su u ponedjeljak u Bruxellesu politički dogovor o primjeni sankcija UN-a protiv Irana.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je u prosincu prošle godine sankcije protiv Irana, nakon što je Teheran odbio surađivati s međunarodnom zajednicom, koja pokušava utvrditi razvija li se tamošnji nuklearni program u miroljubive ili u vojne svrhe.

Riječ je o zabrani izvoza balističke i nuklearne tehnologiju u Iran, zabrani izdavanja viza pojedinim iranskim dužnosnicima i zamrzavanju njihove imovine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je pozdravio novu najavu Irana da je spreman razgovarati o svim pitanjima o nuklearnom programu.

"To znači da Iran pokazuje interes za povratak za pregovarački stol i za nastavak pregovaračkog procesa. Sada trebamo razmotriti prijedlog koji Iran nudi i vidjeti vodi li on nastavku pregovora", rekao je ministar Steinmeier.

Šefovi diplomacija EU-a dali su također zeleno svjetlo za slanje europske policijske misije u Afganistan. Misija će brojati ukupno 230 ljudi, od čega je 160 policajaca i 70 pravnih stručnjaka, a mogla bi biti raspoređena do svibnja. Ta bi misija trebala pomoći u stvaranju afganistanske policije i pomoći misiji NATO-a u stabiliziranju stanja u toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova također su pozvali sudansku vladu i pobunjenike u sudanskoj pokrajini Darfur da sjednu za pregovarački stol.

"Sveobuhvatni politički proces u koji svi trebaju biti uključeni, nužan je preduvjet za postizanje trajne stabilnosti i pomirenja", kaže se u ministarskoj izjavi.

U sukobu koji je prije više od tri godine započeo u Darfuru do sada je poginulo oko 200. 000 ljudi, a oko dva milijuna je protjerano.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙