FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na kongresu industrije mobilne telefonije naglasak na sadržaju

BARCELONA, 12. veljače 2007. (Hina/AFP) - Na svjetskom 3GSM kongresu 2007., koji se održava u španjolskom gradu Barceloni od ponedjeljka do četvrtka, očekuje se snažna prisutnost svjetskih internetskih, računalnih i glazbenih giganta željnih zbližavanja s moćnom industrijom mobilne telefonije.
BARCELONA, 12. veljače 2007. (Hina/AFP) - Na svjetskom 3GSM kongresu 2007., koji se održava u španjolskom gradu Barceloni od ponedjeljka do četvrtka, očekuje se snažna prisutnost svjetskih internetskih, računalnih i glazbenih giganta željnih zbližavanja s moćnom industrijom mobilne telefonije.

Prisutnost na tom godišnjem skupu posljednjih je godina postala stvar prestiža, i to ne samo za telekom operatere i proizvođače telekomunikacijske opreme, već sve više i za kompanije izvan telekom sektora, poput Yahooa, MTV-ja i Warner Musica, koje žele održati korak s napretkom.

Ovogodišnji četverodnevni 3GSm kongres, kojemu će prisustvovati 1.300 kompanija i nekih 60.000 ljudi, po prvi će puta posvetiti čitavu jednu halu ne-telekom kompanijama koje pružaju sadržaj za mobilne telefone, poput televizijskih programa i proizvođača video igrica i glazbe.

Nije nipošto neobičan snažan interes pružatelja sadržajnih usluga za sudjelovanjem: raširenost mobilnih telefona već je dosegla 90-postotnu razinu u Europi, premašivši čak i popularnost interneta, dok u ostatku svijeta nastavlja rasti, osobito u Indiji i Kini.

U 2006. broj prodanih mobilnih telefona poskočio je 25 posto, na preko milijardu prodanih uređaja, podaci su globalne tvrtke za istraživanje i konzalting Strategy Analytics.

Pružatelji sadržaja odigrat će vodeću ulogu na tom kongresu, predvođeni softverskim kompanijama poput Adobea, internetskim gigantima poput Googlea, te glazbenim i zabavljačkim industrijama poput EMI Music i Walt Disney, koji će koristiti svaku priliku za naglašavanje svojeg nedavnog ulaska u taj sektor.

S najvećim se nestrpljenjem očekuje planirano lansiranje nove poslovne verzije Microsoftovog operativnog sustava mobilne telefonije Windows Mobile 6, koji između ostaloga korisnicima omogućava mobilni pristup elektroničkoj pošti i dokumentima pohranjenima na njihovim osobnim računalima.

"Želimo umanjiti jaz između onoga što je moguće napraviti na osobnom računalu i mogućnosti koje pruža mobilni telefon", kazao je čelnik Microsoftovog mobilnog poslovanja u Francuskoj Nicolas Petit.

Tradicionalnim telekom operaterima i proizvođačima opreme pridošlice kao da uopće ne smetaju. Već pozdravljaju dašak osvježenja koji oni donose na to već zrelo tržište, željno povratka u doba vrtoglavog rasta.

Suočene s rastućom konkurencijom, telekom kompanije morale su srezati cijene, a samim time i profitne margine te se okreću novim mobilnim uslugama u potrazi za revitalizacijom poslovanja.

Te se kompanije nadaju da će korisnici, umjesto da svoje sada već gotovo besplatne telefone koriste isključivo za telefoniranje, početi svoje mobitele koristiti za skidanje glazbe, gledanje televizije, igranje video igrica, on-line bankarstvo i pretraživanje Interneta. Očekuje se da će upravo ta konvergencija usluga, odnosno njihovo međusobno zbližavanje, biti u središtu ovogodišnje konvencije u Barceloni.

Također se, kako piše britanski list Sunday Telegraph, spekulira da bi tom prilikom mogao biti najavljen i novi zajednički internetski pretraživač. Prema pisanju tog lista, Vodafone, France Telecom, Telefonica, Deutsche Telekom, Hutchinson Whampoa, Telecom Italia i Cingular navodno planiraju pokrenuti vlastiti internetski pretraživač umjesto korištenja mobilne verzije Yahooa ili Googlea na svojim telefonima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙