FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Počela konferencija o istini nakon ratnih sukoba

ZAGREB, 8. veljače 2007. (Hina) - Suočavanje s prošlošću i kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine te utvrđivanje istine nakon ratnih sukoba preduvjet su normalizacije i suživota kao i europske budućnosti RH i cijele regije, poručili su u četvrtak u Zagrebu predsjednik RH Stjepan Mesić i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
ZAGREB, 8. veljače 2007. (Hina) - Suočavanje s prošlošću i kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine te utvrđivanje istine nakon ratnih sukoba preduvjet su normalizacije i suživota kao i europske budućnosti RH i cijele regije, poručili su u četvrtak u Zagrebu predsjednik RH Stjepan Mesić i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Mi nikad nećemo postaviti čvrste i trajne temelje odnosa u regiji, ako ne raščistimo s time što se događalo i ako ne utvrdimo odgovornost i krivnju", rekao je Mesić u izlaganju prilikom otvaranja Međunarodne konferencije o utvrđivanju istine o ratnim zločinima i sukobima.

"Suočavanje s prošlošću je priprema za budućnost koja mora biti u znaku europskih načela i vrijednosti kao što su dijalog, otvorenost, snošljivost i uzajamnost", rekla je Kosor obraćajući se sudionicima skupa.

"Istina su činjenice", istaknuo je Mesić, "to je ono što se dogodilo i oko toga nema niti smije biti nikakvih cjenjkanja niti relativiziranja".

"Mi govorimo o istini nakon ratnih sukoba, drugim riječima govorimo u prvome redu o ratnim zločinima, govorimo o onome što se nije smjelo dogoditi, ali što se nedvojbeno dogodilo".

On je podsjetio da mu je nedavno predbačeno u jednom konkretnom slučaju da zločinom opravdava zločin. Pritom je mislio na reakcije nakon njegova nedavnog inervjua za jedne talijanske novine. "To nikako nije slučaj. Za zločin nema opravdanja, ali može biti objašnjenja. I tu želim biti potpuno precizan. Objašnjenje ne opravdava, ono samo omogućuje - ponekad, ne uvijek - da se shvati ne samo što se dogodilo nego i zašto se dogodilo. Ali, ponavljam još jednom, kategorički i jasno: zločin je zločin i svaki zločin valja osuditi".

Jadranka Kosor je razmjere stradanja tijekom rata u RH potkrijepila brojkama. Tako je rekla da su u Hrvatskoj otkrivene 143 masovne grobnice, oko 1200 pojedinačnih, ubijeno je 360 djece, a na okupiranim područjima koja su bila pod kontrolom Mirovnih snaga ubijeno je 860 ljudi.

Ona je istaknula da je pitanje nestalih osoba, kojih je danas 1122 koje su nestale 1991. i 930 koje su nestale 1995., najteže humanitarno pitanje. Hrvatska je Vlada, kako je dodala, potvrdila snažnu političku volju za pronalaženje svih nestalih.

Skupu u zagrebačkom hotelu Sheraton koji je okupio brojne uglednike iz područja politike, pravosuđa i zaštite ljudskih prava, pridružili su se i neki od prosvjednika koji su stajali ispred hotela s transparentima "Vukovar!", "Srebrenica!", "Ovčara!", "Škabrnja!", "Vi kreirate istinu!".

Mesić je poručio prosvjednicima, kojih se okupilo nekoliko desetaka, da je prioritet hrvatske politike razjašnjavanje sudbine nestalih. Onima koji prosvjeduju protiv Haaškog suda rekao je da prosvjeduju protiv utvrđivanja istine.

Predsjednik je i ovom prilikom istaknuo da je zagovornik i pobornik pune suradnje s Haaškim sudom. "Taj nam Sud pomaže u individualiziranju krivnje, pomaže nam da skinemo balast kolektivne krivnje što su ga u jednom razdoblju nametali neki političari - protivnici normaliziranja u regiji".

Demokratska Hrvatska, koja traži svoje mjesto u ujedinjenoj Europi, ne smije ostaviti ni najmanji prostor sumnji o tome kako se odnosi prema ratnim zločinima. Upozorio je da još postoje oni koji smatraju da zasluge u ratu poništavaju odgovornost za ratni zločin te da se protiv takvih zabluda moramo boriti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙