FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud u srijedu izriče presudu Domagoju Margetiću

DEN HAAG,6. veljače(Hina) - Haški sud u srijedu poslijepodne izreći će presudu slobodnom novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštivanje suda počinjeno prošle godine objavom imena zaštićenih haških svjedoka.
DEN HAAG,6. veljače(Hina) - Haški sud u srijedu poslijepodne izreći će presudu slobodnom novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštivanje suda počinjeno prošle godine objavom imena zaštićenih haških svjedoka.

Iako je prošlog tjedna obavijestio Haški sud, koji mu je naložio dolazak na presudu, da zbog zdravstvenog stanja "nije u mogućnosti" prisustvovati izricanju presude, Margetić je u utorak na svom blogu najavio odlazak u Den Haag. U očekivanju izricanja presude Margetić (33) je prije 10-ak dana počeo štrajk glađu.

Margetić je između 7. srpnja i 2. kolovoza prošle godine objavio popis 102 zaštićena haška svjedoka na svojoj internetskoj stranici. Radi se o osobama koje su svjedočile na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću, a popis je Margetić dobio kao dokazni materijal u okviru drugog postupka koji se protiv njega vodio.

Tužiteljstvo je na suđenju, održanom koncem prošle godine, tvrdilo da je novinar znao i bio svjestan da krši nalog Haškog suda te da su dokumenti bili jasno označeni kao povjerljivi. U prilog tezi da je Margetić bio svjestan da objavljuje tajne materijale tužiteljstvo je navelo da je optuženi objavio popis uz najavu: "Ekskluzivno - tajni popis haških svjedoka koji mi je dao pomoćnik Carle del Ponte".

Tužiteljstvo je smatralo da se njegova krivnja osim za nepoštivanje suda može utvrditi i za izravan utjecaj na imenovane svjedoke i narušavanje pravde - zbog ugrožavanja spremnosti svjedoka na svjedočenje.

Stoga je tražilo kaznu od šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura.

Obrana je tvrdila da Margetić nije znao da krši nalog ili je barem bio u opravdanoj zabludi da čini nešto što je dozvoljeno.

Haški sud dosad je kaznio nekoliko novinara zbog nepoštivanja suda i izrekao kazne u rasponu od 15 do 20 tisuća eura.

Margetića je Haški sud već ranije - 2005. optužio za nepoštivanje suda, zajedno s još troje novinara i izdavača, ali je odustao od optužnice zbog rasterećenja suda. Po toj optužnici Margetić je, kao glavni urednik "Hrvatskog slova", a kasnije kao glavni urednik "Novog hrvatskog slova" u 2004. objavio identitet i iskaz tada zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića na suđenju Blaškiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙