FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: Zastoj u pregovorima s EU-om "umjetno" izazvan

MOSKVA, 5. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Rusija je u ponedjeljak optužila Europsku uniju da "umjetno" odgađa početak pregovora o novom sporazumu o partnerstvu i suradnji s Moskvom, ali i poručila da to ne smatra tragedijom.
MOSKVA, 5. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Rusija je u ponedjeljak optužila Europsku uniju da "umjetno" odgađa početak pregovora o novom sporazumu o partnerstvu i suradnji s Moskvom, ali i poručila da to ne smatra tragedijom.

Pregovori o novom sporazumu trebali su početi prošle godine, no Poljska je uložila veto u znak prosvjeda zbog ruske zabrane uvoza poljskog mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda.

"Nadamo se da će pregovori o novom sporazumu o suradnji početi uskoro, no kašnjenje ne smatramo tragedijom", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na novinskoj konferenciji. "Jasno je da je umjetan."

Lavrov je to rekao nakon sastanka s "trojkom" EU-a na čelu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, i visokim predstavnikom za vanjsku politiku Javierom Solanom.

Rusija tvrdi da je zabranu uvoza poljskog mesa uvela iz sigurnosnih razloga, no mnogi u Varšavi smatraju da je Kremlj koristi kao političko oružje. EU rusku mjeru ocjenjuje "neprimjerenom".

EU i Rusija tvrde da pregovori o rješenju spora napreduju, premda sporo. Ruski inspektori otputovali su u ponedjeljak u dvotjedni posjet Poljskoj kako bi se upoznali s poljskim standardima na području sigurnosti hrane.

Vrlo važna tema sastanka bila je energetika s obzirom da je EU veliki uvoznik energenata iz Rusije.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je uoči sastanka kako EU želi poboljšati suradnju s Rusijom u energetskoj politici.

Lavrov je u razgovorima naznačio da bi Rusija mogla razmotriti sklapanje sporazuma o partnerstvu i suradnji u energetici.

Europski dužnosnici u Moskvi su razgovarali i o budućnosti Kosova.

Rusija se protivi prijedlogu posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji Kosovu otvara put prema neovisnosti i na plan bi u Vijeću sigurnosti UN-a mogla uložiti veto.

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner trebala je također sudjelovati u razgovorima u Moskvi, no posjet je otkazala zbog bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙