FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Najmanje 19 mrtvih u novim napadima

ZAGREB/BAGDAD , 5. veljače 2007. (Hina) - Najmanje devetnaest civila poginulo je u novom valu napada granatama i bombama u Iraku, od čega trinaest u dvije eksplozije automobila bombi u Bagdadu, izvijestili su u ponedjeljak sigurnosni izvori, a prenose agencije.
ZAGREB/BAGDAD , 5. veljače 2007. (Hina) - Najmanje devetnaest civila poginulo je u novom valu napada granatama i bombama u Iraku, od čega trinaest u dvije eksplozije automobila bombi u Bagdadu, izvijestili su u ponedjeljak sigurnosni izvori, a prenose agencije.

Na jugozapadu Bagdada, u Sadiyahu, u eksploziji kamiona kojim se samoubojica zaletio u kolonu automobila ispred benzinske crpke poginulo je osam, a ranjeno 39 osoba.

Neposredno prije toga u eksploziji u središtu grada poginulo je pet, a ranjeno 15 osoba.

Od posljedica granate koja je pala na Bab al-Cheikh u središtu Bagdada poginuo je jedan prolaznik, a šestero ih je ozlijeđeno. Od posljedica bombe podmetnute uz cestu blizu sveučilišta Mustansariyah poginuo je još jedan prolaznik, a ranjeno ih je troje. Iz bagdadske bolnice Al-Kindi izvijestili su da su na liječničku obradu primili sedam ozlijeđenih u dvama napadima, među kojima su dvije žene, prenio je France presse.

Fotograf iste agencije izvijestio je kako su u istočnom dijelu glavnoga grada pripadnici snaga sigurnosti i policije stavili prepreke - blindirana vozila i tenkove - 48 sati nakon jednog od najsmrtonosnijih napada u Iraku u posljednje četiri godine u kojemu je u subotu poginulo 130 osoba, uglavnom šijita.

Policija i vojska kontrolne su točke postavile u dijelovima Karrade, Rassafa, Mustansariyaha, Adhamiyaha i Sadr Cityja te na istočnoj strani Tigrisa koji dijeli grad na sjeverni i južni. Pristup iz centra Bagdada prema većinskoj šijitskoj četvrti Sadr Cityju potpuno je blokiran, a čuvaju ga pripadnici specijalnih postrojbi.

U Kirkuku, 250 km sjeverno od Bagdada, naoružane su osobe napale šijitske radnike i ubile dvojicu te ranile još jednog.

Istodobno je general koji će predvoditi iračke vojne snage u predstojećem razdoblju u ponedjeljak preuzeo novu dužnost. Riječ je o Iračaninu Abudu Gambaru, o čijem su izboru novinari obaviješteni prije mjesec dana. On će od danas voditi operacije u Bagdadu umjesto generala Mohana al-Freijia za čije se imenovanje zalagao premijer Nouri al-Maliki, no zbog pritiska Sjedinjenih Država taj prijedlog nije prošao, prenosi Associated Press.

Novoimenovani general Gambar imat će dvojicu zamjenika, također Iračana, po jednog na svakoj strani Tigrisa koji Bagdad dijeli na sjeverni i južni dio, a grad će biti podijeljen u devet zona. U svakoj će biti razmješteno oko 600 američkih vojnika koji će iračkim vojnim snagama pomagati u nastojanjima da održe mir i red. Ovo je treći pokušaj uspostavljanja mira otkad je prije devet mjeseci Al-Maliki preuzeo funkciju premijera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙