FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik proslavlja blagdan sv. Vlaha

DUBROVNIK, 3. veljače 2007. (Hina) - Dubrovnik danas po 1035. put slavi blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha i Dan grada Dubrovnika.
DUBROVNIK, 3. veljače 2007. (Hina) - Dubrovnik danas po 1035. put slavi blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha i Dan grada Dubrovnika.

Misno slavlje ispred dubrovačke katedrale uz mnoštvo okupljenih vjernika i gostiju predvodio je biskup požeški Antun Škvorčević.

Uz crkvene veledostojnike - splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, biskupa šibenskog Antu Ivasa, hvarsko-bračko-viškog Slobodana Štambuka, krčkog Valtera Devčića, kotorskog Ilije Janjića i druge, nazočili su i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconjić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, brojni veleposlanici te drugi gosti i uzvanici.

Biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić uvodno je podsjetio kako ove godine obilježavamo 15. obljetnicu priznanja Hrvatske kada je grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija proživljavala teške dane tjeskobe i stradanja, ali i nezaboravne dane hrabrosti i nadanja. "Sa zahvalnošću se sjećamo hrabrih vitezova iz svih dijelova Lijepe naše koji su obranili našu slobodu" naglasio je Želimir Puljić.

Požeški biskup Antun Škvorčević kazao je kako je radostan da kao biskup jedne od najmlađih hrvatskih biskupija može predvoditi ovo slavlje. "Radost i poštovanje zbog ove duhovne tisućgodišnje povijesti koja se ovdje događa zagovorom sv. Vlaha", naglasio je Antun Škvorčević. On je u svojoj propovijedi podsjetio kako je Dubrovačka Republika počivala i živjela radeći za opće dobro, a što je izazov i današnjem Dubrovniku i Hrvatskoj.

"Koje je naše dubrovačko i hrvatsko polazište s kojeg mi sudimo i krojimo život", zapitao se Škvorčević te dodao kako "ne treba dopustiti da naše oči budu bezbožne i da ne vide i ne osjećaju dobro, i počnu živjeti za neke male mjere na koje nas neki hoće svesti i na odgojnom i političkom, ali i gospodarskom sustavu. Unesite ljubav kao izvorno životno počelo na sve razine osobnih i javnih života", naglasio je Škvorčević.

Po završetku mise održana je procesija gradskim ulicama. Festa sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, završava sutra spuštanjem svečeve zastave s Orlandovog stupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙