FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ovo izaslanik otkrio prijedlog za Kosovo planirajući nadziranu državnost

PRIŠTINA, 2. veljače 2007. (Hina) - UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari objelodanio je u petak dugo očekivani plan za Kosovo u kojem predlaže državnost pod nadzorom međunarodne zajednice.
PRIŠTINA, 2. veljače 2007. (Hina) - UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari objelodanio je u petak dugo očekivani plan za Kosovo u kojem predlaže državnost pod nadzorom međunarodne zajednice.

Iako se u njegovom prijedlogu nigdje ne spominje riječ "neovisnost" niti se govori o gubitku srbijanske suverenosti nad tim područjem gdje 90 posto stanovništva čine Albanci, dvije strane su izjavile da je jasno što taj prijedlog u stvari znači. Naime, tim planom Kosovo dobiva zeleno svijetlo za usvajanje vlastitog ustava i pristup međunarodnim organizacijama, te pravo na korištenje vlastite zastave, himne i drugih simbola, kao sve suverene države, javljaju agencije prema sažetku objavljenom u petak poslijepodne.

Prema planu, kosovsku državnost bi nadzirao međunarodni predstavnik, a "mirovne snage pod vodstvom NATO-a bi se i dalje brinule za sigurnost i stabilnost...dokle god to bude potrebno", kazao je Ahtisaari na konferenciji za novinare.

U Prištini je zavladalo slavlje a predsjednik Fatmir Sejdiu je nakon sastanka s Ahtisaarijem izjavio da će "Kosovo biti suvereno kao sve ostale zemlje", obćavši sigurnost i sva prava za manjinske Srbe.

Premijer Agim Ceku je kazao da je dokument "vrlo jasan glede budućnosti Kosova".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica odbio se sastati s Ahtisaarijem, a njegov plan je ocijenio "nelegitimnim" i suprotnim Povelji Ujedinjenih naroda i načelima međunarodnog prava.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić također je odbacio spomenuti plan, uz poruku da, kao srbijanski predsjednik, "nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova".

Ahtisaari je kazao kako se nada da će se 13. veljače pregovaračke ekipe Kosova i Srbije sastati na konsultativnom sastanku u Beč te da će svoj konačni prijedlog pripremiti i predate Vijeću sigurnosti do kraja ožujka.

"Paket sporazuma kojeg sam danas predao dviju stranama predstavlja kompromisan prijedlog. Ipak, tijekom idućih tjedana planiramo angažirati strane u daljnim konzultacijama i spreman sam prihvatiti konstruktivne izmjene i kompromisna rješenja koje strane mogu postići", rekao je on.

Kazao je kako prijedlog sadrži posebne odredbe za zaštitu nealbanskih zajednica, uključujući njihovo predstavljanje u Skupštini Kosova, vladi i sudskom sustavu.

"Formirat će se jedan broj općina sa većinskim Srbima na Kosovu koje će imati dodatna ovlasti posebice u oblasti školstva i zdravstva.. kulturni i vjerski objekti bit će zaštićeni kako bi jamčili da Srpska pravoslavna crkva ostane aktivna vjerska zajednica", rekao je Ahtisaari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙