FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijski i hrvatski ministar znanosti dogovorili osnivanje zajedničkog fonda

ZAGREB, 2. veljače 2007. (Hina) - Ministra znanosti, tehnologije i geoznanosti Republike Indije Kapila Sibala, koji boravi u službenome posjetu Republici Hrvatskoj, primio je danas i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
ZAGREB, 2. veljače 2007. (Hina) - Ministra znanosti, tehnologije i geoznanosti Republike Indije Kapila Sibala, koji boravi u službenome posjetu Republici Hrvatskoj, primio je danas i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Nakon razgovora koji je bio zatvoren za javnost, ministri su novinarima izrazili zadovoljstvo što je njihov prvi razgovor polučio i vrlo konkretne korake koji će unaprijediti suradnju indijskih i hrvatskih znanstvenika.

Posebice su istaknuli osnivanje zajedničkoga fonda za razvoj znanstvenih i tehnologijskih projekata u koji će svaka strana uplatiti 500 tisuća eura, a prvo izvješće o tomu projektu bit će podnijeto zajedničkomu tijelu već nakon tri mjeseca.

Ministar Primorac je dodao da je razgovor s indijskim kolegom bio plodonosan i za suradnju u pripremi projekata kojima će hrvatski znanstvenici aplicirati za sredstva Sedmoga okvirnog programa Europske unije (FP7), izrazivši i zadovoljstvo postignutim dogovorom o sudjelovanju indijskih znanstvenika u evaluaciji znanstvenih projekata u Hrvatskoj.

Ministar Sibal smatra pak da Hrvatska ima veliku istraživačku bazu u odnosu na broj stanovnika što je velika prednost, ali da joj treba znanstveno tržište i pristup njemu.

Istaknuo je da je sigurno jedan važan korak u tomu približavanje Hrvatske Europskoj uniji, ali, po njegovim riječima, 21. stoljeće bit će u znaku azijskoga kontinenta. Posebice se osvrnuo na velika postignuća indijskih znanstvenika u svemirskoj i informatičkoj tehnologiji te geoznanosti.

Kao primjer područja znanstvene suradnje za koje zanimanje iskazuju obje strane spomenuo je, primjerice, oceaonografiju, ali je dodao da bi Indijce veselila i suradnja na području športa - naročito tenisa te posjet hrvatskih nogometaša koji još do sada nisu bili u Indiji.

Ministar Sibal pozvao je hrvatskoga kolegu da u siječnju ili veljači iduće godine posjeti Indiju.

Izaslanstvo Vlade Republike Indije predvođeno ministrom Kapilom Sibalom primila je danas i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je tom prigodom izrazila zadovoljstvo dobrim međudržavnim odnosima između Hrvatske i Indije. Istaknula je potrebu širenja suradnje na gospodarskom, znanstvenom i tehnološkom području, izrazivši uvjerenost da će tomu pridonijeti i ovaj posjet izaslanstva indijske Vlade Republici Hrvatskoj.

Kosor je podsjetila i na ratna stradanja i agresiju kojoj je u prošlome desetljeću Hrvatska bila izložena, rekavši kako suvremena Hrvatska gradi društvo znanja, te pri tomu sve više izdvaja u programe znanosti i obrazovanju.

Ministar Sibal istaknuo je pak bliskost Indije i Hrvatska tijekom povijesti, izrazio zadovoljstvo međudržavnom suradnjom te dao potporu aktivnostima hrvatske Vlade u procesima priključenja Hrvatske Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙