FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 58 dolara za barel

LONDON, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim tržištima u četvrtak su ponovno rasle, potaknute očiglednom odlučnošću naftnog kartela OPEC-a da provede najavljeno novo smanjenje svoje proizvodnje od 1. veljače.
LONDON, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim tržištima u četvrtak su ponovno rasle, potaknute očiglednom odlučnošću naftnog kartela OPEC-a da provede najavljeno novo smanjenje svoje proizvodnje od 1. veljače.

Barel sirove nafte na tržištu u New Yorku poskupio je 3 centa, na 58,17 dolara. Na tržištu u Londonu poskupio je 13 centi, na 57,53 dolara.

U srijedu je nafta poskupjela za više od dolara po barelu, budući se tržište fokusiralo na pad američkih zaliha lož ulja i signal američke središnje banke Fed da je rast u najvećem svjetskom gospodarstvu snažniji nego se mislilo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC čini se čvrsta u namjeri da provede još jedno smanjenje svoje proizvodnje, najavljeno krajem prošle godine, i to za 500.000 barela dnevno.

Najveći proizvođači tog kartela Saudijska Arabija ranije ovoga tjedna najavila je promptni početak smanjenja svoje proizvodnje za 158.000 barela dnevno od četvrtka, što je utjecalo na rast cijena.

"Najveći OPEC-ov proizvođač signalizirao je da će se držati svojeg dijela najavljenog smanjenja", kaže Victor Shum, analitičar brokerske tvrtke Purvin&Gertz u Singapuru. "Očigledno je što se zbiva: opskrba i potražnja sve su uravnoteženije, čak i da OPEC ne ispoštuje svoje najavljeno smanjenje u potpunosti. Potražnja za naftom vjerojatno će također ostati snažna, kao što pokazuju najnoviji američki podaci".

U srijedu objavljeno izviješće američkog ministarstva energetike o zalihama bilo je blizu očekivanja tržišta, potvrdivši uvjerenja da su američke zalihe sirove nafte i benzina i dalje obilate, dok su one lož ulja nagrižene nedavnim dolaskom hladnoga vremena na sjevernoj hemisferi.

U srijedu je američka vlada izvijestila o rastu domaćeg gospodarstva u posljednjem tromjesečju 2006. od 3,5 posto na godišnjoj razini, te istakla kako najnoviji pokazatelji ukazuju na nešto snažniji gospodarski rast, kao i pojavu nekih znakova stabilizacije na tržištu nekretnina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙