FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: lovačkim nožem zaklao tornjaka

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Zagrebačka policija kazneno će prijaviti 56-godišnjeg vlasnika dobermana koji je lovačkim nožem zaklao susjedovog psa tornjaka sredinom prosinca prošle godine u ulici Vrhovec.
ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Zagrebačka policija kazneno će prijaviti 56-godišnjeg vlasnika dobermana koji je lovačkim nožem zaklao susjedovog psa tornjaka sredinom prosinca prošle godine u ulici Vrhovec.

Prijava protiv 56-godišnjaka uslijedila je nakon što je policija od Odjela za patologiju Veterinarskog instituta dobila potvrdu da je tornjak uginuo zbog "teške traume izazvane čvrstim i oštrim predmetom".

U policijskoj istrazi potom se otkrilo da je tornjak usmrćen 14. prosinca u ulici Vrhovec. U poslijepodnevnim satima tog dana 63-godišnji Zagrepčanin šetao je svog psa tornjaka i naišao na 56-godišnjeg susjeda uz kojega je bez uzice išao njegov doberman.

Kako je među psima već ranije bilo sukoba, 63-godišnjak je tornjaka odveo na parkiralište, ali ga je doberman napao. Vlasnik tornjaka pokušao ih je razdvojiti. Tada je do tornjaka došao 56-godišnjak, uhvatio ga, a pas se ubrzo srušio na pod i uginuo. Pokazalo se da je vlasnik dobermana prilikom razdvajanja pasa lovačkim nožem tornjaka ubo ispod uha i u grudni koš.

Policija je kod osumnjičenog pronašla nož kojim je usmrtio psa. Slijedi mu prijava zbog kaznenog djela mučenja životinja za koje je predviđena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.

Da se kazneno djelo dogodilo ove godine osumnjičeni bi odgovarao po Zakonu o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu s prvim danom 2007. Tim je zakonom propisana kazna od 10.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe koje ubijaju životinje ili im nanose bol, patnju i ozljede ili ih namjerno izlažu strahu.

U Hrvatskoj je lani donesena i prva presuda kojom je netko kažnjen zatvorom zbog mučenja i ubojstva kućnog ljubimca. Naime, na Općinskom sudu u Vrbovcu u siječnju 2006. Zagrepčanin Ostoja Babić osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci zbog mučenja i ubojstva psa.

Tornjak je od lani priznat kao nova hrvatska i bosanskohercegovačka autohtona pasmina. Riječ je velikom pastirskom psu, visine 60 do 70 centimetara, šarene duge dlake, pretežito bijele boje s crnim, sivim ili smeđim šarama. Iako se tornjak u Hrvatskoj i BiH spominje još prije tisuću godina, intenzivno se počeo uzgajati 70-ih godina 20. stoljeća, a u Hrvatskoj mu se posebna pozornost pridaje nakon njezina osamostaljenja, pa je uključen i u program zaštite stada od vukova.

Uz tornjaka priznate hrvatske autohtone pasmine su istarski oštrodlaki i kratkodlaki gonič, posavski gonič, hrvatski ovčar i dalmatinski pas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙