FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijski Tata Steel kupnjom Corusa postao peti svjetski proizvođač čelika

BOMBAJ, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Indijski Tata Steel postat će peti po veličini u svijetu proizvođač čelika nakon što je u dramatičnom nadmetanju pobijedio, ponudivši 12,2 milijarde dolara za kupnju britansko-nizozemskog Corusa.
BOMBAJ, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Indijski Tata Steel postat će peti po veličini u svijetu proizvođač čelika nakon što je u dramatičnom nadmetanju pobijedio, ponudivši 12,2 milijarde dolara za kupnju britansko-nizozemskog Corusa.

Indijski div industrije čelika Tata Steel objavio je kako je njegova ponuda u gotovini, nakon devet krugova aukcije tijekom kojih su ponude za Corus porasle za gotovo petinu od početne, nadmašila najbolju ponudu brazilske kompanije Companhia Siderurgica Nacional (CSN).

Taj će sporazum, inače najveće ikad zabilježeno strano preuzimanje neke indijske kompanije, po očekivanjima potaknuti novi val konsolidacije u tom rascjepkanom sektoru čelika nakon što je Mittal Steel prošle godine kupio Arcelora za 32 milijarde dolara, čime je stvoren najveći svjetski proizvođač čelika.

"To izaziva poticaje daljnjoj konsolidaciji u Aziji (Japanu, Kini) i u Sjedinjenim Državama", kazao je Sylvain Brunet, čelnik odjela za čelik i rudarstvo pri Exane BNP Paribasu. Dodao je i da će CSN vjerojatno postati agresivniji u svojem globalnom širenju poslovanja nakon neuspjele akvizicije Corusa.

Proizvođači čelika trse se konsolidirati kako bi na globalnoj razini povećali proizvodnju i pristup sirovinama.

Corus, stvoren 1999. spajanjem British Steela i nizozemske grupe Hoogovens, utrostručit će sadašnje godišnje proizvodne kapacitete Tata Steela od 8,7 milijuna na gotovo 28 milijuna tona, uz upola manje troškove izgradnje novih tvornica, kazao je izvršni direktor Tata Steela B. Muthuraman. Dodao je i da će sinergijski učinci pridodati 300 do 350 milijuna dolara godišnjoj neto dobiti kompanije.

Corusove su dionice pod utjecajem te vijesti poskočile za sedam posto, potaknuvši rast cijena dionica i ostalih europskih proizvođača čelika. Pritom su dionice Arcelor Mittala zabilježile novu najvišu razinu od 36,32 eura, dok su CSN-ove ojačale za više od pet posto uslijed olakšanja što nije poduzeo skupo preuzimanje.

Nasuprot njima, dionice Tata Steela potonule su za 10,7 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u zadnjih osam mjeseci, uslijed bojazni da je akviziciju platio previše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙