FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Srbija uopće ne surađuje, od EU-a očekujem pritisak (duža verzija)

BRUXELLES,31. siječnja (Hina) - Srbija ne surađuje s Haškim sudom (ICTY) i tužiteljstvo očekuje da će Europska unija nastaviti s pritiskom na Beograd kako bi preostali haški bjegunci završili pred sudom u Den Haagu, izjavila je u srijedu u Bruxellesu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.
BRUXELLES,31. siječnja (Hina) - Srbija ne surađuje s Haškim sudom (ICTY) i tužiteljstvo očekuje da će Europska unija nastaviti s pritiskom na Beograd kako bi preostali haški bjegunci završili pred sudom u Den Haagu, izjavila je u srijedu u Bruxellesu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

"Od jeseni prošle godine kada su predstavili akcijski plan za suradnju s Haškim sudom u Srbiji ništa nije učinjeno po tom pitanju, apsolutno ništa", rekla je Carla del Ponte nakon susreta s visokom predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

"Beograd je u studenom prošle godine predstavio akcijski plan, ali to je bila dimna zavjesa, nakon toga nisu učinili ništa, čak suprotno, nismo dobivali nikakve informacije ni izvješća", rekla je haška tužiteljica.

"Zatražila sam od EU-a da nas nastavi podržavati i nadam se da će tako i biti", rekla je dodajući da je 90 posto dosadašnjih bjegunaca završilo u Den Haagu zahvaljujući pritisku Europske unije.

Dodala je da sa zabrinutošću prati u medijima da bi EU mogla nastaviti prekinute pregovore sa Srbijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i bez pune suradnje s ICTY-em, ističući da se ipak nada da se to neće dogoditi. U Europskoj uniji već neko vrijeme kruži informacija, a to je u nedavnom intervjuu potvrdio i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, da postoji ideja da se sa Srbijom nastave pregovori o SSP-u i bez Mladića u Den Haagu, ali da to ostane i dalje uvjet za potpisivanje sporazuma. Na taj način, prema tim informacijama, EU pokušava pridobiti konstruktivan stav Srbije u odnosu prema Kosovu, čiji se konačni status treba uskoro rješavatii.

Nastavak pregovora bez Mladića u Den Haagu, bio bi "dobar znak za Beograd, a loš za Sud", rekla je Del Ponte, kazavši kako je i sam srbijanski premijer Vojislav Koštunica bio iznenađen odlukom NATO-a da se Srbija primi u Partnerstvo za mir bez ispunjavanja uvjeta. "Sada bi još samo trebalo da se nastave pregovori bez pune suradnje. To bi bila prljava poruka", rekla je.

Glasnogovornica Javiera Solane Cristina Gallach rekla je nakon sastanka da EU u potpunosti podržava ICTY i da će odnos EU-a prema Srbiji biti ocjenjivan u svjetlu držanja Beograda prema Kosovu i prema suradnji s Haškim sudom.

"EU u potpunosti podržava ICTY, Solana je rekao gospođi Del Ponte da je suradnja sa Sudom od temeljne važnosti", rekla je Gallach. Na inzistiranje novinara je li puna suradnja i dalje uvjet za nastavak pregovora s Beogradom o SSP-u, Gallach je ponavljala da je to "od temeljne važnosti".

"U Europskoj uniji odluka još nije donesena. Nisam ljuta, sada čekam", rekla je Carla del Ponte.

Del Ponte istaknula da Hrvatska, Crna Gora i Makedonija u potpunosti surađuju s Haškim sudom, a uz Srbiju je još za Republiku Srpsku rekla da uopće ne surađuje.

Ona je potvrdila da najesen odlazi s mjesta glavne tužiteljice. "Odlučila sam da je vrijeme za odlazak", rekla je dodajući kako još uvijek "čvrsto vjeruje da prije kraja njezina mandata može imati najprije Mladića, a nešto kasnije Karadžića i ostale u Haagu."

"Ako se to ne dogodi, bilo bi to veliko profesionalno razoračanje", istaknula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙