FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Dox od 26. veljače do 4. ožujka

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, Zagreb Dox, s više od 120 filmova od kojih šezdesetak u konkurenciji, održat će se od 26. veljače do 4. ožujka u zagrebačkome Studentskom centru.
ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, Zagreb Dox, s više od 120 filmova od kojih šezdesetak u konkurenciji, održat će se od 26. veljače do 4. ožujka u zagrebačkome Studentskom centru.

Veliki broj filmova prikazat će se odmah nakon svjetskih premijera na najvećem dokumentarnom festivalu IDFA u Amsterdamu ili na nedavno održanom Sundance Film Festivalu, rekao je Nenad Puhovski, direktor festivala i izbornik, na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, produkcijske kuće "Factum".

Među 23 dokumentaraca u regionalnom je programu osam hrvatskih filmova autora svih naraštaja, od Žižića i Krelje do studenata s Akademije, tako da se daje pregled onoga što se danas događa u hrvatskoj kinematografiji, dodao je Puhovski.

U novom programu "Zavjere" prikazat će se, među ostalim, filmovi o smrti princeze Diane, dolasku Putina na vlast te terorističkom napadu 11. rujna.

Još jedan novi program, "Auto-dox" s autobiografskim dokumentarcima donosi "jedan od vrhunaca Festivala", posljednji serijal svjetski priznate redateljice Jennifer Fox, najnoviji film 80-godišnjeg Ante Babaje "Dobro jutro", snimljen u njegovu domu umirovljenika i druge.

Ove godine nastavlja se vrlo posjećen program kontroverznih dokumentarnih filmova, u kojem će se, uz ostalo, moći pogledati američki "Jesus Camp", o kampu za odgoj evangelističke djece u SAD-u koji je nominiran za Oscara, zatim srpski film "Jedinica" Filipa Švrama o djelovanju ratnih zločinaca kao što su Arkan i Legija te švicarski "Carlina lista" Marcela Schupbacha o haaškom sudu.

Na rasporedu su i retrospektiva filmova američkog redatelja Errola Morrisa, 14 bunkeriranih dokumentaraca s ovih prostora, izbor suvremenog indijskog dokumentarnog filma, 15 filmova "Factuma" u povodu 10. godišnjice osnutka te retrospektiva Branka Lentića, predsjednika regionalnog žirija.

Održat će se i radionica za mlade te susret filmaša s europskim televizijskim urednicima (pitching forum).

Dodijelit će se nagrade Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji te Mali pečat za autora do 30 godina.

Festival se održava u velikoj dvorani SC-a, Teatru ITD i MM-centru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙