FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužna snažnija globalna akcija protiv krivotvorenja i piratstva - istraživanje

ŽENEVA/NEW YORK, 30. siječnja 2007. (Hina/AP) - Globalne kompanije smatraju da je odlučnost vlada najvažniji čimbenik u borbi za suzbijanje krivotvorenja i piratstva, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Međunarodne trgovačke komore (ICC).
ŽENEVA/NEW YORK, 30. siječnja 2007. (Hina/AP) - Globalne kompanije smatraju da je odlučnost vlada najvažniji čimbenik u borbi za suzbijanje krivotvorenja i piratstva, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Međunarodne trgovačke komore (ICC).

Prvo godišnje izviješće o krivotvorenju i piratstvu, koje je provela ICC-ova inicijativa pod nazivom Akcija za zaustavljanje krivotvorenja i piratstva (BASCAP) u suradnji s poslovnom školom Cass pri londonskom City University-iju, obuhvatilo je 48 kompanija koje većinomposluju globalno, te više od 27 kategorija proizvoda.

"Ne samo da nepoštena konkurencija krivotvorenjem i piratstvom diljem svijeta isiše na milijarde dolara iz ciklusa gospodarskog rasta koji generira intelektualno vlasništvo, već smo posebice zabrinuti zbog rizika za potrošače od nesigurnih krivotvorenih proizvoda", kazao je Peter Brabeck-Letmathe, predsjednik uprave i izvršni direktor Nestlea.

ICC je svjetska poslovna organizacija, jedino predstavničko tijelo preko kojega se stajališta svih regija i sektora odražavaju na pitanja globalne politike. Američko vijeće za međunarodno poslovanje (USCIB) služi kao ICC-jevo američko nacionalno povjerenstvo.

Upitani koje bi područje polučilo najbolje rezultate u suzbijanju krivotvorenja i piratstva - zakonodavstvo, edukacija javnosti, ili pooštrena provedba vladinih mjera - ispitanici su ovo posljednje ocijenili znatno važnijim od ostalih ponuđenih mogućnosti.

Ispitivanje je rangiralo zemlje s najboljom i najlošijom izvedbom u suzbijanju krivotvorenja i piratstva. Najbolje su ocijenjeni Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska. Među deset najboljih, s vrha prema dnu, također se nalaze Japan, Kanada, Švicarska, Nizozemska, Singapur i Australija.

Na drugom kraju spektra nalaze se Kina i Rusija, kao zemlje s najlošijom izvedbom. To ne iznenađuje s obzirom da je jedno ranije ispitivanje Europske komisije pokazalo da dvije trećine sve zaplijenjene krivotvorene robe u EU-u dolazi iz Kine. Prate ih Indija, Brazil, Indonezija, Vijetnam, Tajvan, Pakistan, Turska i Ukrajina.

"Krivotvorenje i piratstvo neka je vrsta raka ovog globaliziranog svijeta", kazao je Jean-Rene Fourtou, predsjednik uprave Vivendi Universala i dopredsjednik ICC-jeve inicijative BASCAP.

"U početku je općeprihvaćeno mišljenje bilo da se krivotvore samo luksuzne robe i glazba, no sada možemo reći da niti jedan poslovni segment ne može izbjeći krivotvorenje i piratstvo, koji se šire eksplozivnom brzinom", dodao je.

BASCAP-ovo je izviješće objavljeno pred sastanak o krivotvorenju kojemu je u utorak i srijedu domaćin Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo pri Interpolu. Sastanci će se baviti ekonomskim posljedicama piratstva te razmatranjem strategija podizanja svijesti javnosti o načinjenim štetama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najmanje je 10 posto lijekova prisutnih na međunarodnom tržištu krivotvoreno, dok taj postotak u regijama u razvoju kao što je Afrika raste i do 25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙