FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adams poziva Sinn Fein da podrži policiju Sjeverne Irske

DUBLIN, 28. siječnja 2007. (Hina/AP) - Vođa sjevernoirskih katolika Gerry Adamas pozvao je u nedjelju članove svoje stranke Sinn Feina da prihvate legitimitet sjevernoirske policije.
DUBLIN, 28. siječnja 2007. (Hina/AP) - Vođa sjevernoirskih katolika Gerry Adamas pozvao je u nedjelju članove svoje stranke Sinn Feina da prihvate legitimitet sjevernoirske policije.

Očekuje se da će Adams dobiti značajnu potporu među 2.000 članova stranke okupljenih na stranačkoj konferenciji koja se održava u Dublinu.

Potpora katolika većinski protestantskoj policiji u Sjevernoj Irskoj ključan je uvjet tamošnjih unionista za obnovu sjevernoirske samouprave i podjelu vlasti s katolicima.

"Neki do vas se sigurno s tim neće složiti. I to je sasvim prihvatljivo mišljenje", kazao je Adams obraćajući okupljenim stranačkim aktivistima.

No, naglasio je Adams, "politički napredak iziskuje dogovor o sustavu zakona i reda u Sjevernoj Irskoj, a to vrijeme je upravo sada".

Sinn Fein, političko krilo Irske Republikanske Armije, dugo je podržavalo napore IRA-e da se uskrati legitimitet sjevernoirskim snagama reda.

Adams je polako usmjerio svoju stranku prema prihvaćanju sjevernoirske policije, nadajući se obnovi koalicije s Demokratskim unionistima, koji predstavljaju protestantsku većinu u Sjevernoj Irskoj.

Takva podjela vlasti utemeljena je sjevernoirskim mirovnim sporazumom iz 1998. godine koji je, međutim, suspendiran 2002. zbog stalnih sukoba i netrpeljivosti protestanata i Sinn Feina.

Čelnik Demokratskih unionista Ian Paisely inzistira da neće sudjelovati u podjeli vlasti osim ako Sinn Fein ne odbaci tradicionalno neprijateljstvo prema većinski protestantskim policijskim snagama.

Petogodišnji napori su do sada uspjeli povećati broj katoličkih policajaca u policijskim redovima s osam na 20 posto, ali sjevernoirska policija ni dan danas ne može normalno funkcionirati u tradicionalnim uporištima Sinn Feina.

Stranačka konvencija Sinn Feina trebala bi do kraja dana odlučiti o mogućem poštivanju sjevernoirske policije. U slučaju poraza na glasovanju, funkcije Gerryja Adamsa i glavnog katoličkog pregovarača Martina McGuinnessa mogle bi doći u pitanje.

Velika Britanija je spremna vratiti kontrolu nad sjevernoirskom upravom u lokalne ruke, ali samo u slučaju dogovora katolika i protestanata o podjeli vlasti. Rok za dogovor istječe 26. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙