FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova uslužna ekonomija u Sloveniji: servisi za pse, konje, ribice i čišćenje mačjih toaleta

LJUBLJANA, 28. siječnja (Hina) - Vlasnika i ljubitelja kućnih životinja sve je više, a njihovi gospodari imaju sve manje vremena, pa u Sloveniji kao gljive nakon kiše niču nove servisne djelatnosti i profesije.
LJUBLJANA, 28. siječnja (Hina) - Vlasnika i ljubitelja kućnih životinja sve je više, a njihovi gospodari imaju sve manje vremena, pa u Sloveniji kao gljive nakon kiše niču nove servisne djelatnosti i profesije.

Vlasnici pasa u Ljubljani za 170 eura mjesečno dobivaju usluge poduzeća koje njihove ljubimce svakog dana 45 minuta vodi u šetnju, a riječ je o golemom potencijalnom tržištu: u gradu s manje od 300.000 stanovnika registrirano je 23.000 pasa.

"Radnim danima šetamo pse vlasnicima koji nemaju vremena, a preuzimamo brigu i o drugim kućnim ljubimcima, mačkama i akvarijskim ribicama, a čistimo i mačje toalete", kazala je za list Delo od nedjelje Lada Zajc. Ona je prije nešto više od godine dana registrirala prvu tvrtku za šetnju pasa, nakon čega je osnovano još nekoliko sličnih servisa u Ljubljani, ali i drugim gradovima.

Davdeset je godina prije toga radila kao matičarka, a onda kao komercijalist, ali je ostala bez posla.

"Oduvijek sam voljela pse, pa sam istražila tržište i registrirala poduzeće za šetnju pasa.

Njezin servis trenutno ima 12 redovnih, ali i četrdesetak povremenih stranaka za koje je tarifa 8,35 eura za dnevnu šetnju od tri četvrt sata.

Modni hit među imućnijima su konji za koje nije dovoljno samo imati novac i vrijeme nego i smještaj u štali, piše Delo.

Oni koji vole jahanje mogu kupiti konja i udomiti ga na imanjima koja se bave uzgojem konja, a usluga nude i za druge vlasnike. Iztok Sokič na farmi Hraše, četvrdesetak kilometara od prijestolnice nudi kompletnu brigu o konjima za 180 eura na mjesec.

"S tim novcem jedva pokrivam troškove jer to uključuje hranu, brigu o higijeni i sve ostalo, a dan je prekratak za sve obveze", kazao je Iztok. Ima dva zaposlena konjara, a u štali uz 11 svojih konja brine i za pet životinja drugih vlasnika koji zimi dolaze subotom i nedjeljom, te provode vrijeme uz svoje ljubimce i na njihovim leđima, a ljeti, kad su dani duži, i svaki dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙