FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen stručni skup o holokaustu

ZAGREB, 27. siječnja 2007. (Hina) - Danas je u Zagrebu završen međunarodni stručni skup "Holokaust - povijest i sjećanje", koji je održan u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja.
ZAGREB, 27. siječnja 2007. (Hina) - Danas je u Zagrebu završen međunarodni stručni skup "Holokaust - povijest i sjećanje", koji je održan u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja.

Organizatori stručnog skupa su Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Vijećem Europe, Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac i Radnom grupom za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

U radu skupa, posvećenog novim metodama podučavanja o holokaustu i proučavanja holokausta, sudjelovalo je šezdesetak nastavnika iz Hrvatske i inozemstva te predstavnici Muzeja holokausta Anne Frank iz Amsterdama, Yad Vashema iz Izraela, Spielbergove fundacije (SAD) Shoah , Židovske zaklade za pravednike iz New Yorka, Memorijalnog muzeja holokausta iz New Yorka i Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

Sudionici skupa danas su u zaključcima istaknuli kako će i dalje nastaviti proučavanje građe o holokaustu, borbi protiv antisemitizma i ostale oblike diskriminacije.

Na skupu je rečeno kako je Hrvatska, kao članica Radne grupe za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, dala znatan doprinos u proučavanju holokausta. Uz Hrvatsku, u toj skupini su još Njemačka, Danska, Litvanija, Poljska i Ukrajina.

Organizatori su podsjetili da Hrvatska do danas ima 107 pravednika među narodima, kojima je Zaklada Yad Vashem iz Izraela to visoko odličje dodijelila jer su u vrijeme holokausta spašavali Židove izlažući svoj život pogibelji.

Sudionici skupa, koji je počeo 25. siječnja, jučer su razgledali novi postav Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac.

Dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na dan oslobađanja preživjelih zatočenika nacističkog logora smrti Auschwitza, u Hrvatskoj se obilježava od 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙