FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 26. siječnja

ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 26. siječnja.
ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 26. siječnja.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u kojem će sudjelovati hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović budući da Hrvatska ima svoje vojnike u Afganistanu. Očekuje se da će sastanku također nazočiti američka državna tajnica Condoleezza Rice.

MADRID - Sastanak 18 zemalja članica koje su ratificirale ustav EU-a. Sastanak je sazvan radi oživljavanja tog projekta nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. Organizatori madridskog sastanka, Španjolska i Luksemburg koje su i same ratificirale ustav, poslale su službene pozive onim zemljama koje su ga također ratificirale - Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Malti, Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Međutim, rečeno je da i predstavnici ostalih devet zemalja koje ustav nisu prihvatile mogu u statusu promatrača sudjelovati na sastanku.

EU je ušla u najveću krizu od svog postojanja nakon što su francuski i nizozemski birači na referendumima odbacili europski ustav, koji je trebao zamijeniti postojeće ugovore i osigurati nesmetano djelovanje europskih institucija u proširenoj Uniji.

BEČ - Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari službeno će predstaviti Kontaktnoj skupini svoj prijedlog rješenja za budući status pokrajine. Ahtisaari će predočiti svoj nacrt plana političkim direktorima u ministarstvima vanjskih poslova SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije. Sastanak će se održati iza zatvorenih vrata.

PRAG - Njemačka kancelarka Angela Merkel počinje u petak u Pragu konzultacije o europskom ustavu, čije je oživljavanje prioritet njemačkog predsjedništva EU.

Posjet njemačke kancelarke Pragu prvi je njezin posjet nekoj europskoj prijestolnici nakon govora pred zastupnicima Europskog parlamenta 17. siječnja u Strasbourgu, kada je kazala da će EU doživjeti povijesni poraz ako do izbora za Europski parlament 2009. uspješno ne dovrši ustavni proces.

Njezini razgovori s češkim euroskeptičnim predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom, bit će fokusirani na europska pitanja više nego na bilateralna. Češka spada među 7 zemalja EU koje su odgodile ili suspendirale proces ratifikacije ustava, nakon što je on odbijen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

NEW DELHI - Završni dan posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji. Putin bi trebao nazočiti proslavama indijskog Dana republike. Maoistički pobunjenici pozvali su na održavanje štrajka na taj praznik širom Indije.

KINŠASA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon doputovat će u Demokratsku Republiku Kongo na početku svoje prve turneje po Africi otkad je preuzeo dužnost glavnog tajnika.

GAZA - Očekuje se da će Hamas održati masovne skupove u Gazi kako bi proslavio prvu godišnjicu pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Vesna Krbot

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren, Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙