FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 25. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Umjesto po vrsti (državna, službena ili vojna tajna), tajnost podataka ubuduće će se određivati po stupnjevima (vrlo tajno, tajno, povjerljivo i ograničeno), predviđa prijedlog zakona o tajnosti podataka koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru. Zakonom, koji je Vladi predstavio predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ladislav Pivčević, stupnjem 'vrlo tajno' određivali bi se podaci čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo nepopravljivu štetu nacionalnoj sigurnosti i vitalnim interesima RH. Osobito se to odnosi na vrijednosti Ustavom utvrđenog ustrojstva Hrvatske, neovisnosti, cjelovitosti i sigurnosti RH, međunarodnog ugleda i diplomatskih odnosa, obrambene sposobnosti i sigurnosno-obavještajnog sustava, života i sigurnosti građana, osnova gospodarskog i financijskog sustava, te otkrića, pronalazaka i tehnologija važnih za RH.

ZAGREB - Vlada je danas donijela smjernice za izradu novog zakona o općem upravnom postupku kojemu je svrha pojednostaviti i modernizirati rad državne uprave u skladu s europskim standardima. Premijer Ivo Sanader rekao je da je riječ o jednom od najsloženijih i najvažnijih propisa u u pravnom sustavu, napominjući da se sadašnja zakonska rješenja uvelike oslanjaju na propise iz bivše Jugoslavije, te da ih je stoga nužno mijenjati. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je da se žele zaštititi prava hrvatskih građana i primjeniti moderna tehnološka dostignuća, ubrzati postupke i skratiti njihovo trajanje, napominjući da se godišnje rješava nekoliko milijuna upravnih predmeta. Također u okviru reforme državne uprave, Vlada je donijela Uredbu o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika, kojom se, tvrdi Palarić, želi objediniti razne modele izobrazbe službenka, od vježbenika do stručnjaka.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas da je nadzor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) pokazao da su sigurnosne provjere aktivista civilnih udruga izvršene kvalitetno i u skladu sa zakonom, osim u slučaju kad je jedan od službenika na neuobičajen način provjeru obavljao telefonskim putem. "Nije uobičajen način na koji je radio i vjerojatno će zato snositi konzekvence", rekao je Mesić novinarima prilikom posjete Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Ustvrdio je da je dovoljno saznati samo za jedan slučaj telefonskih provjera da bi se moglo pretpostaviti da ih ima više. Stoga smatra da treba tražiti odgovornost za sve takve slučajeve, ako se utvrdi da ih je bilo.

ZAGREB - Gotovo svi saborski klubovi, pa i vladajući HDZ, prigovorili su danas da je tekst zakona o zaštiti potrošača nerazumljiv hrvatskim potrošačima, da su europske smjernice o zaštiti potrošača doslovce prevođene i unošene u zakon te da nisu u skladu s hrvatskim pravopisom. "Složenost teksta ne može biti opravdanje za nerazumljvost zakona", poručila je Ivana Sučec Trakoštanec (HDZ). Ona je, pak, odbacila oporbene prigovore da je riječ o pukom prevođenju propisa EU-a, istaknuvši da će provedbu zakona jamčiti i brojni pravilnici te provedbeni akti. Složila se s oporbenim kritikama da su deklaracije na proizvodima često nečitljive te predložila da se zakonom jasno propiše kako veličina i čitljivost slova na deklaraciji mora biti prilagođena oku prosječna potrošača.

ZAGREB - Zastupnici HSP-a u Hrvatskom saboru izvijestili su danas da je Europski odbor za ljudska prava utvrdio neusklađenost nekih hrvatskih zakona s Europskom socijalnom poveljom te su ustvrdili kako premijera Ivu Sanadera "ne zanimaju socijalna prava". "Sanadera očito ne zanimaju socijalna prava, od prava na rad do prava majke i djeteta", rekao je HSP-ovac Miroslav Rožić na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da mu je premijer jučer na zastupničko pitanje o izvješću Europskog odbora odgovorio kako o tomu "nema pojma". Rožić je izvijestio da je jučer popodne dobio očitovanje državne tajnice pri Ministarstvu gospodarstva Vere Babić, koja ga je izvijestila da je Vlada osnovala međuresornu skupinu koja bi trebala odgovoriti na primjedbe Odbora.

ZAGREB - Klubovi regionalnih stranaka i IDS-a u Hrvatskom saboru najavili su danas podnošenje ustavne tužbe, ako Sabor prihvati HSP-ov prijedlog da uvjet za registraciju stranke bude minimalno pet tisuća članova. Na dnevnom redu tekuće saborske sjednice je HSP-ov prijedlog novog zakona o političkim strankama, po kojemu bi se sve stranke u roku od šest mjeseci morale preregistrirati i dostaviti dokaze o broju članova, a njihov je prijedlog podržala i Vlada. Regionalci i IDS-ovci tvrde, međutim, da bi takvo rješenje bilo protivno ustavnoj odredbi o slobodi osnivanja političkih stranaka, kao i onoj koja priječi retroaktivnu primjenu zakona. Ocijenili su da broj članova ne jamči kvalitetu stranke. "Savez komunista Jugoslavije imao je milijun članova, pa se raspao i savez i država", rekao je Damir Kajin (IDS).

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a u Hrvatskom saboru, Željko Pecek, izvijestio je danas kako je Klub u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo da saborske zastupnike detaljno izvijesti o ekološkim incidentama vezanim uz sisačku rafineriju. Izvijestio je kako je HSS za svoju inicijativu skupio potrebni broj zastupničkih potpisa. "Sad je sve u rukama predsjednika Hrvatskog sabora, kao što je, čini se zdravlje Sisčana u božjim rukama", rekao je Pecek na konferenciji za novinare. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HSS-a ocijenio je i kako je krajnje vrijeme za modernizaciju sisačke rafinerije, koja, kaže, trajno ugrožava zdravlje Sisčana. Smatra da je Vlada nezainteresirana i ocjenjuje da se zbog dugotrajnosti postupaka ništa neće postići ni sudskim tužbama.

ZAGREB - Do početka kolovoza sva bi postrojenja u sisačkoj Rafineriji trebala biti priključena na postrojenje za odsumporavanje, tzv. klaus, izjavila je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić podnoseći Vladi informaciju o aktivnostima oko zaštite okoliša i kakvoće zraka u Sisku. Ministrica je na sjednici Vlade izvijestila da je riječ o jednoj od kratkoročnih mjera na koju se obvezala Ina, da se ostvaruje program cjelovite sanacije i rekonstrukcije sisačke Rafinerije u cilju zaštite života i zdravlja ljudi. Dodala je da In "promptno izvršava" preuzete obveze da kratkoročnim i dugoročnim mjerama sanira Rafineriju. Potvrdila je da je u Sisku bilo prekoračenja dozvoljene koncentracije sumporvodika i sumpordioksida u zraku.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je nakon sjednice Gradskog poglavarstva najavio kako se očekuje da će Domovinski most, koji će spajati jugoistočni dio Zagreba sa zagrebačkom zračnom lukom, biti otvoren do polovice ožujka. Gradonačelnik Bandić istaknuo je da će taj most biti otvoren kad "sve bude gotovo" i kad bude izdana uporabna dozvola, jer je "legalist i legitimist pa ne će ići poprijeko". Dodao je kako drži da će to biti do polovice ožujka. Istaknuo je da je izgradnja Domovinskog mosta zahtjevna jer je širok 40 metara i najveći je do sada izgrađeni most u Zagrebu, u gradnju kojega je s prilaznim cestama uloženo više od 40 milijuna eura.

ZAGREB - Slučaj Ane Magaš, osuđena na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga, našao se danas pred Vrhovnim sudom koji mora odlučiti o žalbama obrane, ali i tužiteljstva koje traži još veću kaznu za 28-godišnju Zadranku. Odluku o žalbama vrhovni suci će donijeti iza zatvorenih vrata, a obrana očekuje da će se to dogoditi najkasnije do 19. ožujka kada se navršava dvije godine od ubojstva i od kada je Ana Magaš iza rešetaka. U njezinom slučaju to je i maksimalno moguć pritvorski rok do pravomoćnosti presude. To znači da bi, ako do toga dana Vrhovni sud ne donese presudu, trebala biti puštena na slobodu.

RIJEKA - Primorsko-goranska Policijska uprava izvijestila je danas da je jučer uhićeno dvoje hrvatskih državljana od 16 i 19 godina osumnjičenih da su ispisivali grafite sotonističkog sadržaja i oštećivali nadgrobne spomenike na riječkom groblju Zametu. Kriminalističkom obradbom policija je utvrdila da su njih dvoje 13. siječnja kasno navečer pili alkoholna pića u parku na Zametu te se zaputili na groblje i sprejevima crne i crvene boje ispisali više grafita na grobnim pločama i središnjem križu, zacrnili portrete pokojnika i podatke o njima na nekoliko ploča.

SPLIT - U Istražni centar Županijskog suda u Splitu danas je oko 13 sati sprovedena dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša (1971.), navodna djevojka osumnjičena korčulanskog preprodavača droge Jakše Cvitanovića Cvika, koju USKOK tereti za pranje novca stečena prodajom droge. Birimiša je uhićena sinoć u Dubrovniku, odakle je jutros sprovedena u Split. Nakon ispitivanja istražni sudac odlučit će o pritvoru. Protiv nje je podneseno posebno izvješće kojim se dopunjuje kaznena prijava dubrovačko-neretvanske Policijske uprave iz studenog 2006., potvrdio je glasnogovornik te PU-a Ivan Kukrika. Tereti ju se da je nezakonitim radnjama, preprodajom nekretnina i pokretnina, legalizirala veliku količinu novca, najmanje tri milijuna kuna, koju je prodajom droge zaradio Jakša Cvitanović Cvik.

ZAGREB - "Holokaust, povijest i sjećanje", naziv je trodnevna seminara koji je u organizaciji Vijeća Europe, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje i Spomen-područja Jasenovac počeo danas u Zagrebu. U radu seminara kojim se obilježava sjećanje na žrtve holokausta sudjeluje 30-ak hrvatskih i svjetskih stručnjaka te nastavnika povijesti u osnovnim i srednjim školama. Skup je otvorio ministar kulture Božo Biškupić koji je istaknuo da se na taj način Hrvatska priključuje obilježavanju Dana sjećanja na holokaust i sprječavanju zločina protiv čovječnosti, 27. siječnja. To je potrebno isticati među mlađim naraštajima, posebice u nastavi povijesti, kako bi se uklnile predrasude i naglasili međusobni pozitivni utjecaji različitih zemalja, religija i ideja u povijesti Europe, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙