FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Pregovori o poglavlju Financijske usluge bez mjerila

BRUXELLES, 25. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatskoj je upućen poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Financijske usluge, što znači da će pregovore o tom poglavlju moći otvoriti bez dodatnih mjerila, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.
BRUXELLES, 25. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatskoj je upućen poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Financijske usluge, što znači da će pregovore o tom poglavlju moći otvoriti bez dodatnih mjerila, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici država članica EU-a, u srijedu navečer je prihvatio izvješće Europske komisije o screeningu za to poglavlje te zaključio da je Hrvatska dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u tom poglavlju bez dodatnih mjerila (benchmarks).

Do sada je Hrvatska dobila poziv da dostavi pregovaračka stajališta za deset poglavlja, a osam ih je već predala. U izradi je pregovaračko stajalište za poglavlje Statistika, za što je poziv stigao potkraj prošle godine, 20. prosinca, a odmah će se pristupiti i izradi pregovaračke pozicije za Financijske usluge.

S druge strane, u Radnoj skupini EU-a za proširenje raspravlja se o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU-a za poglavlje Pravo intelektualnog vlasništva, a u Komisiji traje izrada nacrta zajedničkih pozicija za dva poglavlja - Pravo poslovnog nastana i Financijski nadzor.

Hrvatska može očekivati sljedeći mjesec pozitivnu ocjenu da je ispunila mjerilo za otvaranje u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, nakon čega bi trebao uslijediti poziv da dostavi pregovaračko stajalište.

Osim toga, Radna skupina Vijeća za proširenje trenutačno raspravlja o izvješćima sa screening za još četiri poglavlja - Pravo trgovačkih društava, Informacijsko društvo i mediji, Prometna politika i Porezi.

Europska komisija treba još izraditi izvješća o screeningu za 11 poglavlja, a to bi se moglo dovršiti do ožujka.

Sve to znači da bi se ove godine mogao zadržati ubrzani ritam dostignut krajem prošle godine i otvoriti veliki broj poglavlja.

Prema sadašnjim procjenama, Hrvatska će mjerila za otvaranje dobiti za oko trećinu poglavlja.

Stoga se očekuje da će Hrvatska ove godine naglasak staviti na ispunjavanje mjerila za otvaranje poglavlja i na izradu pregovaračkih stajališta kako bi se pregovori otvorili u što većem broju poglavlja.

Za razliku od mjerila za otvaranja, može se očekivati u velikom broju poglavlja mjerila za zatvaranje i upravo zato je važno otvoriti što veći broj poglavlja, jer se onda odmah može pristupiti ispunjavanju domaće zadaće, to jest ispunjavanju tih mjerila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙