FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i EU za Libanon izdvajaju 900 milijuna eura

ZAGREB/PARIZ, 24. siječnja 2007. (Hina) - Francuska i Europska komisija u srijedu su obećale ukupno 900 milijuna eura za obnovu ratom porušenog Libanona, izvijestile su svjetske agencije.
ZAGREB/PARIZ, 24. siječnja 2007. (Hina) - Francuska i Europska komisija u srijedu su obećale ukupno 900 milijuna eura za obnovu ratom porušenog Libanona, izvijestile su svjetske agencije.

Francuski predsjednik Jacques Chirac libanonskom je premijeru Fouadu Siniori na današnjem sastanku rekao kako će njegova vlada Bejrutu dati zajam u iznosu od 500 milijuna eura namijenjen za obnovu ratom opustošene zemlje, izvijestio je Chiracov glasnogovornik Jerome Bonnafont. Europska komisija već u četvrtak će na konferenciji zemalja donatora o Libanonu koja se održava u Parizu, službeno izvijestiti o donaciji od 400 milijuna eura za Libanon, što će ukupno iznositi 500 milijuna eura sa svotom isplaćenom u ljeto 2006.

"Sveukupna svota koju je EK namijenila Libanonu iznosit će oko 500 milijuna eura", stoji u priopćenju. Naime, Bruxelles je u kolovozu 2006. na konferenciji zemalja donatora u Stockholmu deblokirao oko 107 milijuna eura za istu namjenu. Preostalih 400 milijuna eura isplaćivat će se postupno do 2010. godine.

Francuski je predsjednik tijekom sastanka sa Siniorom u Parizu, održanog prije sutrašnje konferencije zemalja donatora o prikupljanju financijskih sredstava za obnovu Libanona, obećao zajam pod, kako je Bonnafont kazao "vrlo dobrim uvjetima".

Siniora je u Pariz doputovao u srijedu ujutro, samo nekoliko sati nakon što su oporbene stranke u njegovoj zemlji, predvođene radikalnim šijitskim Hezbollahom, pozvale na prekid prosvjeda u kojima su, prema izvješću policije, poginule tri osobe, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

Prosvjednici od Siniore traže da odstupi sa svoje dužnosti ili pristane na stvaranje vlade nacionalnog jedinstva. Premijer je odbacio oba zahtjeva, tvrdeći da i dalje uživa veliku popularnost u zemlji.

U radu sutrašnje konferencije zemalja donatora u Parizu sudjelovat će predstavnici 40 zemalja te brojnih nevladinih organizacija i udruga. Među ostalima, ondje će biti prisutni američka državna tajnica Condoleezza Rice i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Na sutrašnjoj konferenciji bi se za obnovu Libanona trebalo prikupiti ukupno oko 5 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙