FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je počeo 24. sjednicu kojom je započeo ovogodišnje redovito zasjedanje. Nakon izvođenja hrvatske himne Lijepa naša i odavanja počasti poginulima u Domovinskom ratu, zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu je 50 točaka. Predloženi dnevni red s 47 točaka (Vlada je povukla svoj prijedlog zakona o gradnji građevina namijenjenih održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.) je na prijedlog predsjednika Sabora Vladimira Šeksa dopunjen s još tri točke. Među njima su zakoni o primopredaji vlasti te popisu birača.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ponovno je danas odbacila optužbe da je naredila nedavno smijenjenoj predstojnici Ureda za udruge Jadranki Cigelj da zatraži sigurnosnu provjeru članova Savjeta za razvoj civilnog društva, ponovivši u Saboru da za takvu provjeru nije znala. SDP-ova zastupnica Milanka Opačić tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva' optužila je Kosor da je naredila Jadranki Cigelj sigurnosnu provjeru članova Savjeta. Kosor joj je odgovorila kako je Cigelj sama tražila sigurnosnu provjeru, da to dokazuje i njezin potpis na dopis obavještajnim službama, a optužbe na svoj račun nazvala je lažima.

ZAGREB - HSP-ovac Miroslav Rožić danas je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' optužio premijera Ivu Sanadera da od hrvatske javnosti krije po Hrvatsku katastrofalno izvješće Europskog odbora za socijalna prava, što je premijer odbacio, rekavši da takvo izvješće nije vidio. Rožić je, pak, ustvrdio da je izvješće, koje navodno Hrvatsku žestoko kritizira zbog neusklađenosti njezinih zakona u području radnih prava s Europskom socijalnom poveljom, Vlada dobila prije dva mjeseca, istaknuvši da je obveza Vlade takvo izvješće objaviti u javnosti.

Premijer Sanader upitao ga je kako Vlada može tajiti izvješće koje nije ni vidjela, pozvavši Rožića da Vladu upozna sa sadržajem izvješća.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ispituje navode da su članovi pojedinih prosudbenih skupina za znanstvene projekte u sukobu interesa, odnosno da odlučuju o vlastitim znanstvenim projektima, izvijestio je danas ministar Dragan Primorac. On je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje zastupnice nacionalnih manjina Zdenke Čuhnil, koja je ustvrdila da su predsjednici i članovi pojedinih prosudbenih skupina ujedno i nositelji projekata o kojima te skupine odlučuju. Primorac je upozorio da da se time najboljim znanstvenicima onemogućuje sudjelovanje u recenzijama, te ustvrdio da u SAD-u u prosudbenim skupinama sjede i nobelovci, te da odlučuju o projektima u kojima i sami sudjeluju.

ZAGREB - Glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny i bivša djelatnica INA-e Vesna Balenović danas su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva održali konferenciju za novinare na kojoj su od Vlade zatražili da zbog sukoba interesa smijeni direktoricu Agencije za zaštitu okoliša Savku Kučar Dragičević, jer je supruga predsjednika Uprave INA-e Tomislava Dragičevića. Novotny ističe da "radi sigurnosti građana i povjerenja građana prema instituciji Savka Kučar Dragičević treba dati ostavku".

ZAGREB - Hrvatsko kulturno vijeće u današnjoj je izjavi za javnost istaknulo kako je potrebna stvarna, a ne tek deklarativna osuda komunističkih zločina te je pozvao Hrvatski sabor da dodatnim aktom razjasni Deklaraciju o osudi komunističkih zločina od 1945. do 1990. godine te operativno osmisli potrebu za angažiranjem pravosudnih institucija u osudi tih zločina. Hrvatsko kulturno vijeće upozorava da se Rezolucija vijeća Europe o osudi zločina komunističkih režima, donesena 2006. godine, ograničila tek na verbalnu osudu zločina, a takvu je rezoluciju "vladajući sloj u Hrvatskoj, od početka duboko srastao s brojnim pripadnicima bivših komunističkih struktura", dočekao s olakšanjem, te svoju deklaraciju sveo tek na prijepis europske.

ZAGREB - Dva dana nakon što je doveden na izdržavanje kazne u osječki zatvor, 61-godišnji zatvorenik ubio se jutros u toaletu zatvoreničke sobe u kojoj je boravio s još dvojicom zatvorenika, izvijestila je danas Uprava za zatvorski sustav. Zatvorenik S.B. počinio je suicid vješanjem vezicama za cipele. Priveden je 22. siječnja po raspisanoj tjeralici na izdržavanje zatvorske kazne od šest godina zbog teške krađe. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav naložio je inspekcijski nadzor radi utvrđivanja okolnosti suicida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙