FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush pozvao Kongres da pruži priliku novoj strategiji u Iraku

WASHINGTON, 24. siječnja 2007. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Kongres da njegovoj novoj strategiji u Iraku pruži priliku da "proradi", ustvrdivši kako još nije prekasno za promjenu tijeka događaja i pobjedu u Iraku, uz upozorenje kako Amerika taj rat ne smije izgubiti.
WASHINGTON, 24. siječnja 2007. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Kongres da njegovoj novoj strategiji u Iraku pruži priliku da "proradi", ustvrdivši kako još nije prekasno za promjenu tijeka događaja i pobjedu u Iraku, uz upozorenje kako Amerika taj rat ne smije izgubiti.

"Naša zemlja slijedi novu strategiju u Iraku i ja tražim od vas da joj pružite priliku da proradi... I tražim od vas da podržite naše postrojbe na terenu i one koje su na putu", rekao je Bush u utorak u govoru o stanju nacije održanom na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa.

Unatoč većinskom protivljenju njegovom planu o slanju dodatnih 21.500 vojnika u Irak, i u parlamentu i javnosti, Bush u govoru nije pokazao nikakvo odstupanje od plana, štoviše pozvao je Kongres da odobri trajno povećanje sastava oružanih snaga za 92.000 vojnika u idućih pet godina.

Govoreći o ratu protiv terorizma kao ideološkoj borbi koja će trajati još godinama, najavio je osnivanje dvostranačkog savjetodavnog vijeća za vođenje tog rata, kao i osnivanje civilnih pričuvnih snaga, čiji bi pripadnici, kao specijalisti, mogli služiti u oružanim snagama.

U jednosatnom programatskom govoru Bush je najavio niz zakonskih inicijativa za koje očekuje podršku obiju stranaka, a vezane su uz gospodarsku, obrazovnu, zdravstvenu, energetsku i imigracijsku politiku.

Najavio je uravnoteženje saveznog deficita do 2012. godine bez povećanja poreza, uz smanjenje proračunske potrošnje, uključujući smanjivanje za 50 posto tzv. "odrednica" - posebnih zakonskih izdvajanja za lokalne potrebe. Također je najavio mjere za jačanje fiskalne discipline, te reformu sustava socijalnog osiguranja i saveznih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid.

Bush je najavio uvođenje poreznih olakšica za građane koji sami plaćaju zdravstveno osiguranje, do 15.000 dolara za obitelji i 7.500 za samce.

U energetici je najavio zakonske mjere koje bi trebale omogućiti smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, povećanje domaće proizvodnje i udvostručenje strateških zaliha nafte do 2027. godine.

Također je iznio plan da se u SAD do 2017. godine upeterostruči uporaba alternativnih izvora energije, kao doprinos rješavanju problema globalnog zagrijavanja, te najavio financiranje istraživanja i razvoja tehnologija za alternativne izvore koji trebaju smanjiti ovisnost SAD o uvoznoj nafti.

Bush je u govoru naglasio stalan rast gospodarstva, nisku inflaciju i nezaposlenost kao dokaze uspješne ekonomske politike njegove administracije.

U odgovoru Demokratske stranke na Bushov govor, senator Jim Webb iz Virginije naglasio je kako taj gospodarski uspjeh osjećaju uglavnom na Wall Streetu i u upravama velikih korporacija, čiji direktori imaju 400 puta veće plaće od radnika, dok većina građani to nije osjetila na rastu plaća i životnog standarda, već sve teže izdvajaju za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i školovanje djece.

Webb, vijetnamski veteran čiji se sin bori u Iraku, rekao je kako "većina Amerikanaca, kao ni većina unutar vojske, više ne podržava način na koji je vođen rat u Iraku".

"Mi trebamo novi smjer... politiku koja će maknuti naše vojnike s ulica iračkih gradova i formulu koje će u kratkom roku omogućiti našim borbenim postrojbama da napuste Irak", naglasio je u svojoj devetminutnoj poruci Webb.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid optužili su Busha da je ignorirao javno mnijenje.

"Nažalost, večeras je predsjednik pokazao da nije slušao što najviše brine Amerikance: rat u Iraku", kazali su Pelosi i Reid novinarima.

Predsjednikov govor o stanju nacije pratila je uobičajena teatralnost, u kojoj se odobravanje za pojedine teze iz govora može pratiti po prekidima, jačini i duljini pljeska, ustajanju kod pljeska, ovacijama i slično.

Bush je 30-tak puta prekidan pljeskom, obično s desne republikanske strane dvorane uz stroge poglede stranačkih čelnika prema zastupnicima, dok su demokrati uglavnom ostajali sjediti prekriženih ruku.

Za pljesak i ustajanje odlučili bi se samo kod neupitno domoljubnih pasosa govora, primjerice podršci vojnicima na terenu ili socijalnih i ekoloških inicijativa koje su im bliske, odnosno koje su njihove vlastite, ali ih je Bush za ovu priliku prepakirao i ponudio u republikanskoj ambalaži.

Ta se koreografija ponavljala i iza Bushovih leđa, gdje je zdesna potpredsjednik Dick Cheney često ustajao i pljeskao izlazeći iz kadra, dok je slijeva predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi ostajala nepomično sjediti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙