FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 24. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u srijedu početi svoju 24. sjednicu, prvu u ovoj godini, a zasjedanje počinje Aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će članovi Vlade odgovarati na zastupnička pitanja. Na dnevnom redu sjednice je 48 točaka, među kojima je i 14 neraspravljenih s prethodnih sjednica. Hrvatski sabor bi trebao razmotriti prijedlog Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, kojemu je cilj usklađivanje tog područja s europskom pravnom stečevinom. Predloženi Zakon trebao bi osigurati i primjenu načela povjerenja u zemljišne knjige.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je u utorak niz Vladinih zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o zaštiti potrošača, kojim bi se to područje trebalo uskladiti s europskim smjernicama. Vlada ističe da je osnovni cilj predloženog zakona svakom potrošaču omogućiti razumijevanje sastava i kvalitete proizvoda i usluge, marketinških aktivnosti i zavaravajućeg oglašavanja, ugovora s trgovcima i procedure potrošačkih sporova. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je da je njezin ured zaprimio niz pritužbi roditelja na agresivne reklame usmjerene djeci. Istaknula je potrebu jače zaštite djece od agresivnog oglašavanja, te ocijenila kako treba razmisliti o zabrani oglašavanja pornografskog materijala u javnim glasilima.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak izvijestio je u utorak da je još u petak od Vijeća za građanski nadzor tajnih službi i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio da Odbor detaljno izvijeste o "slučaju Cigelj". Jarnjak je nakon sjednice Odbora novinarima rekao da je na sjednici postavljeno pitanje zakonitosti postupanja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema kandidatima za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, sigurnosnu obradu kojih je tražila bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj. "Rekao sam im da smo još u petak Vijeću za građanski nadzor službi i Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost proslijedili pisani zahtjev SDP-ovca Šime Lučina da se očituju", rekao je Jarnjak, te dodao da će Odbor o tom slučaju raspravljati čim dobije očitovanje tih institucija.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je u utorak vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i razgovarao s njim o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i BiH. Puljić je Sanaderu darovao najnovije izdanje Biblije, koja je u prijevodu Ivana Evanđeliste Šarića u utorak svečano predstavljena u Zagrebu.

ROVINJ - Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i u srijedu će biti u Domu za djecu i odrasle "Rovinjskom suncu", rekao je pomoćnik ministra Dragutin Keserica koji drži da bi javnost u četvrtak mogla biti obaviještena o rezultatima nadzora. Keserici su poznate prijave štićenica toga doma koje se odnose na navodne loše postupke predsjednice Upravnog vijeća Nevenke Mesić prema njima. Slučaj "Rovinjskog sunca" ovih je dana u javnost dospio nakon optužbe anonimne štićenice te ustanove, u kojoj trenutačno boravi osmero majki i 14 djece, o gladi i nečistoći te zlostavljanju i vrijeđanju štićenika koje provodi predsjednica Vijeća Nevenka Mesić. U izravne izvide nadzora u "Rovinjskom suncu" od utorka su uključeni i policijski djelatnici.

SISAK - Grad Sisak pokrenuo je tužbeni postupak protiv odgovornih osoba u sustavu Ine zbog onečišćenja okoliša, izvijestio je u utorak sisački gradonačelnik Dinko Pintarić. Istaknuo je da u rješavanju problema onečišćenja u Sisku očekuje ozbiljnije uključivanje Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Zbog neugodnih mirisa izazvanih ispuštanjem sumporovodika iz Rafinerije nafte, te povećanih koncentracija benzena na mjernoj postaji kod Rafinerije i Termoelektrane u naselju Sisak Caprag, u Sisku je proteklih dana pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma, počelo je potpisivanje peticije protiv zagađenja, a u pripremi je i osnivanje nove ekološke udruge. Najavljuju se i prosvjedi pred Rafinerijom, Termoelektranom i Herbosom, kao mogućim zagađivačima okoliša, jer te tvornice imaju vlastite spalionice otpada. U Sisku je, prema podacima sisačke Gradske uprave, kakvoća zraka u 2006. godini bila III. kategorije s obzirom na ugljični dioksid i sumporovodik, a II. kategorije s obzirom na lebdeće čestice i benzen.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić izjavio je u utorak na otvorenju 47. teološko-pastoralnog tjedna da se "u Hrvatskoj naziru znakovi krize političko-institucionalnog sustava i o tome svjedoče i sami političari, na primjer kad govore o pravosuđu, o korupciji". Istaknuo je da sada dolaze na vidjelo problemi prouzročeni negativnim nasljeđem komunističkoga totalitarizma. "Svjedoci smo rasta nepovjerenja i sumnjičavosti građana prema institucijama, dok se sve više udružuju zakasnjeli i loši učinci koji institucionalni aparat i državne službe čine nesigurnima i nedostatnima, upravo u trenutku kad bi strateški gospodarski i kulturni programi te razvoj europskog integracijskog procesa trebali brza i djelotvorna sredstva pripreme i unaprjeđenja", rekao je Bozanić. Kardinal drži da se zapravo nema hrabrosti zauzimati odlučno i pravodobno kako bi se rad hrabro usmjerilo prema željenu napretku. Tako se gotovo neopazice kreće između s jedne strane "previše" politike i s druge strane "nikakve" politike.

VUKOVAR - Saslušavanjem novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru u utorak je nastavljen sudski postupak koji se od listopada prošle godine vodi protiv Slobodana Vučetića, Petra Gunja i Stevana Perića, optuženih da su 1991. i 1992. u Berku nedaleko od Vukovara počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U optužnici se navodi da su s nakanom da Berak učine srpskim etničkim mjestom zatočili u paviljonima VUPIK-a u Berku 120 civila nesrpske nacionalnosti te osnovali zarobljeničke logore u nekoliko kuća. Tijekom zlostavljanja ubijene su 23 osobe, 21 je pretučena i 15 odvedeno u nepoznato nakon čega im se gubi svaki trag. Vučetić i Gunj brane se sa slobode, a Perić je u pritvoru zatvora u Osijeku.

ZAGREB - Prema podacima o isplatama plaća koje je obradila i objavila Financijska agencija (FINA), u studenom 2006. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po radniku u Hrvatskoj iznosila je 4.451 kunu. Po podacima Fine, ta je prosječna neto plaća u odnosu na prethodni mjesec nominalno porasla za 1,6 posto, a realno za 1,0 posto. Pritom je prosječna neto plaća u studenom prošle godine u privatnom sektoru isplaćena u visini od 4.092 kune, a u državnom sektoru u prosječnom iznosu od 4.997 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙