FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lesar optužio Vladu i Šeksa za "najgrublju opstrukciju rada oporbe"

ZAGREB, 23. siječnja (Hina) - Predsjednik HNS-ova kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Dragutin Lesar optužio je danas Vladu i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa za "najgrublju opstrukciju rada oporbe".
ZAGREB, 23. siječnja (Hina) - Predsjednik HNS-ova kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Dragutin Lesar optužio je danas Vladu i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa za "najgrublju opstrukciju rada oporbe".

Lesar je, na konferenciji za novinare u Saboru, neprihvatljivim ocijenio pomicanje oporbenih prijedloga po dnevnom redu saborskih sjednica, dok rasprava o njima ne postane besmislena.

Objasnio je da je još od siječnja prošle godine u saborskoj proceduri HNS-ov prijedlog novog izbornog zakona za parlamentarne izbore.

O tom prijedlogu rasprava do danas nije održana, pa je HNS razmišljao da povuče taj prijedlog, budući da Ustavni zakon o provedbi Ustava nalaže da se izborna pravila moraju donijeti najkasnije godinu dana prije održavanja izbora, rekao je Lesar.

Upozorio je, međutim, da je Vlada prošlog tjedna u izbornu proceduru uputila prijedlog novog zakona o popisima birača i najavila da će uvesti dopisno glasovanje, te da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks u izjavi koja je emitirana u jučerašnjem HTV-ovu "Dnevniku", kazao kako je ustavni rok za izbore 60 dana po isteku tekućeg mandata Sabora, odnosno u veljači 2008.

Naglasio je da je HNS-u neprihvatljivo da se izborna pravila mijenjaju u vremenu u kojem to priječi Ustav, kao i odgađanje izbora za veljaču 2008., s obzirom da je Vlada kao datum izbora do sada isticala studeni 2007.

Optužujući vladajuće za opstrukciju rada oporbe, Lesar je kazao kako su brojni oporbeni prijedlozi u saborskoj proceduri već dulje vrijeme, a na raspravu najdulje, više od dvije godine, čekaju prijedlozi izmjena zakonskih odredbi o nultoj toleranciji na alkohol u krvi vozača.

"Vlada prvo odgađa davanje mišljenja o prijedlozima oporbe, saborska tijela ih ne žele raspraviti bez Vladina mišljenja, a kad naposlijetku i dođu na dnevni red plenarne sjednice, o njima se ne raspravlja, ili se desetak oporbenih prijedloga raspravi u pola sata, u kasnim večernjim satima", ustvrdio je Lesar.

Dodao je da su tako prošli i HNS-ovi prijedlozi novih zakona o lokalnoj samoupravi, porezu na dohodak te besplatnim udžbenicima, koji još nisu raspravljeni, a u međuvremenu su doneseni slični zakoni, koje je Vlada predložila znatno kasnije od HNS-a.

Na primjedbu novinara da su oporbeni prijedlozi godinama "šetali" po saborskoj proceduri i za bivše vlasti, u kojoj je sudjelovao i HNS, Lesar je odgovorio kako je i to bilo neprihvatljivo, te naglasio kako je vrijeme da se osnaži uloga Sabora u odnosu na Vladu, koja, smatra, ne bi smjela diktirati dinamiku rada Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙